Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Distriktsidrottschefen Charlotta Stenhem: ”Därför är Socialdemokraternas satsning på idrott för äldre välkommen”

Annons

Livet ska fortsatt ha sin positiva mening för den ökande skaran av pensionärer och de vilka når allt högre åldrar, i dag upp mot 100 år. Det finns ofta mycket kraft och vilja kvar, men många bär på känslan att det var arbetet som gjorde att man fyllde en funktion och därmed hade ett värde för samhället. En naturligt minskande umgängeskrets bidrar också till en ökad isolering. De äldre vilka mår bäst fysiskt och psykiskt är de vilka genom frivilliga engagemang och ett deltagande i föreningslivet har meningsfull fritid och ett stort och starkt kontaktnät.

Det är därför glädjande att ta del av den satsning som Socialdemokraterna presenterade i tisdags, ett trygghetspaket för äldre som ska stimulera till att bryta ensamhet och stärka äldres fysiska och psykiska hälsa.

Satsningen som de nu inför innebär bland annat ett särskilt statligt ekonomiskt stöd på 20 miljoner kronor för att stimulera föreningsidrott bland äldre. Stödet kommer att gå till Riksidrottsförbundet som i sin tur får förmedla pengarna vidare till förbund, distrikt och föreningar.

Detta stöd ger verkligen en alla vinner situation för samtliga inblandade:

För föreningar och förbund som därmed får större möjligheter att utveckla sina verksamheter med aktiviteter och uppdrag mot en ny äldre målgrupp. En målgrupp som har stor erfarenhet, kunskap, tid och kraft men alltför ofta är en alltför outnyttjad resurs.

För den enskilde äldre som genom fysisk aktivitet och ett meningsfullt engagemang får bibehållen eller bättre hälsa och en ökad social gemenskap.

För samhället i form av bättre folkhälsa och ett ökat antal friskare äldre vilket ger minskade kostnader för vård och omsorg.

Livslångt idrottande och idrott för äldre är viktiga frågor som vi inom idrottsrörelsen jobbar aktivt med på flera plan, inte minst i vårt strategiarbete Strategi 2025, där vi också uttalat en vilja att föreningar och förbund ska välkomna nya utövare, oavsett vilken ålder man är i.

Vi har redan i dag aktiviteter för målgruppen äldre i vårt läns idrottsföreningar verksamma i alla kommunerna. Några exempel är Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap, Frövi Judoklubb och alla våra golf- och orienteringsföreningar.

Väl dokumenterad forskning visar att effekten av träning är stor för äldre människor och att rörelseförmågor behöver användas för att bibehållas.

Fysisk aktivitet och social gemenskap skapar en positiv spiral som resulterar i fler friska år. Detta är viktiga frågor, inte minst med tanke på att antalet äldre kontinuerligt ökar.

Vår förhoppning är att den föreslagna satsningen delas av övriga partier och att vi i vårt län, med många gemensamma krafter, ska ta spetsen i arbetet med att genom idrotten bryta ensamhet och stärka äldres fysiska och psykiska hälsa.

Charlotta Stenhem

distriktsidrottschef, Örebro läns Idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons