Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbla budskap från ledande politiker minskar trovärdighet

Annons

Under rubriken ”Utbildning vägen till jobb” skriver socialdemokraterna Håkan Bergman, Mikael Damberg och Thomas Esbjörnsson i NA 21/11 om sitt partis önskade satsningar på gymnasieskolan. Man är i opposition i riksdagen, i Örebro styr Socialdemokraterna tillsammans med de borgerliga kristdemokraterna och centern. Bergman och Damberg är rikspolitiker, Esbjörnsson sitter som ordförande i den lokala programnämnden barn och utbildning, med ansvar bland annat för gymnasieskolan. ”Skuggbudgeten” är ett ideologiskt alternativ till den faktiska politik som de styrande bedriver. I Örebro har samtliga oppositionspartier utom SD lagt egna alternativbudgetar i kommunfullmäktige.

De tre skribenterna kritiserar regeringens prioritering av sänkt krogmoms före en satsning på skolan. Det är en dålig prioritering, menar de. Det kan man bara instämma i. Över huvudtaget finns det inte så mycket i artikeln att invända emot rent sakligt ifrån vänster. Men nu sitter inte S i regeringssitsen. Bara om man kan få de övriga oppositionspartierna med på tåget skulle det vara möjligt att genomföra sitt alternativ. Det är verkligheten i riksdagen.

Mot bakgrund av hur den politiska kartan ser ut i Örebro, där socialdemokraterna har både KD och C i knät, måste man fråga sig hur realistiska skribenternas tankar är. Vad blir ”socialdemokratisk politik” över huvud taget? Det blir till exempel ”svårare att komma åt de stora avhoppen från gymnasieskolan om det görs besparingar på gymnasieskolan”, skriver Thomas Esbjörnsson och de andra. Det är fyra dagar efter att den S-styrda majoriteten i Örebro har skurit ner på skolbudgeten i Örebro med elva miljoner kronor, samtidigt som man kritiserar regeringens nedskärningar på 675 miljoner kronor nationellt.

Den här sortens dubbla budskap från ledande politiker skapar knappast någon större trovärdighet. Hur mycket man än må hålla med om både bakgrundsteckning, slutsatser och förslag i de tre socialdemokraternas artikel – på lokalplanet blir kontrasten mot den konkreta verkligheten, det vill säga miljonbantningarna på skolan, så uppenbar att man knappast kan ta resten på fullt allvar.

Nog är socialdemokratin i allvarlig kris. Thomas Esbjörnsson och hans partibröder tycks i den här artikeln trosvisst snickra vidare på den bilden. Hur som helst – vi ska med glädje påminna om löftet om att ”investera fem miljarder i utbildningssystemet”, om socialdemokraterna återkommer till Rosenbad. Ifall minnet är kort.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons