Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En viktig folkhögskolekurs för arbetslösa

Annons

Var fjärde person i åldern 15–24 år står i dag utan arbete (SCB:s statistik för april 2012). Långtidsarbetslöshet är ett allvarligt samhällsproblem och fångar ofta individen i en känsla av maktlöshet. Om ryggsäcken saknar fullständig gymnasieutbildning blir vägen vidare extra lång.

Studiemotiverande folkhögskolekurs (SMF) är en insats som varit till stor nytta för ungdomar som står utanför arbetsmarknaden och saknar grundläggande gymnasiebehörighet. Kursen har drivits nationellt sedan 2010, i samarbete med Arbetsförmedlingen.

Deltagarna på SMF-kurserna lyfter fram vikten av att närma sig heltidsstudier stegvis. Vissa har prövat att gå direkt till olika vuxenutbildningar, men hoppat av då kraven på individuella insatser och prestationer inte varit anpassade till deras nuvarande förmåga.

SMF-kursen utgör ett viktigt alternativ. Folkhögskolans pedagogik och miljö är viktiga framgångsfaktorer. Pedagogiken formar kursen utifrån deltagarnas intressen, önskemål och var de är just nu. En prestigelös miljö underlättar arbetet med att etablera god social gemenskap och grundläggande rutiner som varsamt låter individen tänja på sina gränser och växa som människa.

I dag är det skolavslutning på Kävesta folkhögskola, och vi lyckönskar hjärtligt de tre deltagare från förra vårens SMF-kurs som tar studenten från allmän linje.

För en person går färden direkt i helgen till Göteborg och en ny anställning, efter två års arbetslöshet.

Sedan 2010 har Kävesta ¿tagit emot totalt 50 deltagare, varav 16 (32 procent) gått vidare till studier på allmän linje. Folkbildningsrådets nationella statistik visar att 19 procent går vidare till studier och 15 procent till jobb.

Vi anser att det är viktigt att samhället kan erbjuda arbetslösa ungdomar flera steg på vägen mot utbildning eller jobb. Steg som tillåter dem att långsamt hitta sin motivation och förmåga.

Under resten av 2012 och även 2013 fortsätter vi arbeta med SMF; det är så långt nuvarande statsfinansiering sträcker sig. Men vår förhoppning är att kursen ska finnas kvar även efter denna period.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons