Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enskilda vägar är livsviktigt för landsbygden

Annons

De enskilda vägarna är en förutsättning för att livet på landsbygden ska fungera. I dag fungerar detta vägnät tack vare ett stort ideellt arbete utfört av dem som bor längs med de enskilda vägarna.

Landsbygden är, och kommer alltid att vara, beroende av bilen. För att öka investeringsviljan i nya, miljömässigt bättre bilar hos boende på landsbygden, måste statusen på det enskilda vägnätet hålla en acceptabel nivå.

Centerpartiet har medverkat till att under perioden 2012 – 2021 kommer den statliga medfinansieringen att uppgå till hela 12 miljarder till enskilda vägar och vi kommer att fortsätta slåss för ett högt, stabilt budgetanslaget till de enskilda vägarna.

Centerpartiet vill att ansvarsförhållandet mellan stat, kommun och enskilda väghållare ses över för att minska onödig byråkrati. Det ska vara enklare och billigare att göra ändringar i samfälligheter för att kunna skapa effektiva vägföreningar och det lokala beslutsfattandet måste stärkas. En större andel av budgetanslagen ska gå till grus och bärighet och mindre till administration och byråkrati.

Vi i Centerpartiet tror på människans förmåga att samverka och arbeta för att utveckla sitt närsamhälle. Därför har Centerpartiet nu antagit ett nytt infrastrukturpolitiskt program för en långsiktigt hållbar infrastruktur i Sverige, där besluten kring utformning och behov av nya vägar och järnvägar ska kunna fattas lokalt och nära av de människor som berörs.

Centerpartiet kommer att driva frågan om enskilda vägar i alla de instanser där vi har möjlighet att påverka.

Helena VilhelmssonVice distriktsordförande Centerpartiet

Nora

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons