Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett nytt ledarskap är den absolut viktigaste frågan

Annons
Mats Hellgren Oppositionsråd (M) Kumla

Den viktigaste förändringen Kumla behöver är att få ett nytt ledarskap. En lyssnande kommunledning som hör vad personal, sakkunniga och invånare säger. Det är inget fel på orten Kumla, däremot ser jag stora brister i styrningen. Det saknas ett tydligt ledarskap och personalen känner sig inte trygg i att kritisera eller föra fram sina synpunkter. Taket är lågt och politiken ger sig in i alltför många detaljer. När något inte fungerar eller åsikter om förbättringar kommer till ytan kvävs och motarbetas dessa.

För att en organisation ska fungera sunt krävs att man formar en stark ledningsgrupp som i sin tur skapar starka lag i de olika förvaltningarna. Sedan krävs att man ger förtroende till de som man satt i en ledarroll och låter dessa få göra sitt jobb utan att någon petar i detaljer ovanifrån.

Ett tydligt exempel på bristerna syns i den medarbetarenkät som genomfördes i början av 2011. Resultaten visade tydligt hur personalen trivdes med sina jobb och sina närmaste chefer men hade väldigt lågt förtroende för den politiska ledningen. Inom många organisationer skulle detta varit en väckarklocka. I Kumla ledde resultatet inte till någon förändring eller självrannsakan alls utan Socialdemokraterna letade i stället upp en sopborste och en lämplig matta att sopa in kritiken under.

Det finns många som vittnar om en rädsla att säga vad man tycker eller att gå emot den politiska ledningen. Så ska det inte vara i en modern organisation. Därför ser jag det som den främsta uppgiften att höja taket och jobba bort rädslan. Först då kan vi få ut den fulla potentialen av vår personal.

Moderaternas vision om ett bättre Kumla handlar om en harmonisk kommun där goda idéer frodas och kritik tas på allvar. Det finns fel och brister i alla organisationer, det viktiga är hur man upptäcker dessa och hanterar dem. Jag lovar att en moderatledd kommunledning inte kommer gömma problemen utan låta kritik och nytänkande vara motorer i den utveckling som leder Kumla framåt.

Skolan är också en viktig del i denna utveckling. Vi skapar ingen stabil framtid om var sjätte elev lämnar grundskolan utan tillräckliga betyg för gymnasiestudier. Andra kommuner klarar att utbilda alla sina elever. Varför ska Kumla vara sämre? Jag kommer aldrig nöja mig med detta. Våra barn förtjänar bättre än tomma löften och bortförklaringar.

Det är också dags att krossa myten om att Kumla är fritt från skulder. Med stora steg närmar vi oss borgensåtaganden på snart två miljarder. Kumlas invånare tillhör därmed de mest skuldsatta i hela Sverige. Det är dags att bromsa och hitta andra sätt att finansiera investeringarna än att ständigt pantsätta Kumlabornas framtid.

Den som leder en kommun måste lyssna. Ingen människa vet bäst om allt även om det finns många som tror det. Kumla har en kompetent personal och invånare med synpunkter som är värda att lyssnas på och tas på allvar. För mig är detta den viktigaste frågan i årets valrörelse.

Oppositionsråd (M)

Kumla

Mats Hellgren

Chatta om valet i Kumla i dag. Ställ dina frågor till Katarina Hansson (S) kl 11 och Mats Hellgren (M) kl 11.30. Klicka här för att komma till chatten!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons