Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett vänsterlapptäcke

Annons

I januari höll Vänsterpartiet sin 39:e kongress i Uppsala. I motsats till vad olika tidningar skrev så var det varken ”förnyarnas” eller ”traditionalisternas” kongress. Vänsterpartiet i dag består inte av förnyare eller traditionalister, inte heller av vänster- och högerfalanger. Dagens Vänsterparti står för ett lapptäcke av socialistiska, feministiska och gröna idéströmningar som bryter gamla gränser och benämningar.

Vänsterpartiet 2012 är dock långt ifrån ett spretigt parti. Vår linje är tydlig. Vi är i dagens politiska klimat det enda parti som har en ideologisk förankring i att kalla oss ett välfärdsparti. Förhoppningarna på Vänsterpartiet är därför höga bland många människor, och det är vi glada för.

Vänsterpartiet inser att det krävs aktuella strategier och hårda krav på förbättringar på den nya arbetsmarknad som vuxit fram sedan 90-talet. Andra partier accepterar den nya arbetsmarknaden med osäkra visstidsanställningar, bemanningsföretag, ofrivillig deltid och delade turer. I Örebro visar sig detta synsätt tydligt när Socialdemokraterna väljer att avveckla vikarieprojekt som har syftat till ökad sysselsättningsgraden för kvinnodominerade yrkesgrupper. Och när de säger nej till att öka grundbemanningen inom förskolan och äldreomsorgen.

Såväl nationellt som lokalt ser vi också hur Vänsterpartiet är det enda parti som tydligt säger nej till att skattepengar går till vinster i privata företag i stället för till vård, omsorg och undervisning i våra skolor. Socialdemokraterna i Örebro vill i stället se ett ökat antal privata utförare inom välfärden och kommer att privatisera hemvård, daglig verksamhet, matleveranser och omvårdnadstjänster.

I Örebro ser människors förutsättningar till inflytande, egen försörjning och möjligheter att påverka sitt liv redan väldigt olika ut. Skär man ner ännu mer på kommunens mest grundläggande verksamheter ökar dessa klyftor. Att den S-styrda majoriteten i Örebro har valt att spara nära 34 miljoner på kommunens barn, äldre och utsatta under 2012 är därför både orättvist och ansvarslöst. Att man också väljer att stödja det djupt ojämställda vårdnadsbidraget talar också sitt tydliga språk. Det skvallrar om ett socialdemokratiskt parti som tycks ha tappat sin ideologiska kompass.

Vänsterpartiet har historiskt sett kunnat luta sig mot en stark socialdemokrati i de viktigaste välfärdsfrågorna. Men så är det inte längre. Varken i Sverige eller i Örebro. Vi ser dagligen en tillströmning av nya medlemmar och sympatisörer som finner en trygghet i att Vänsterpartiet står för vad vi tycker. Medlemmar och sympatisörer som inte sällan har sina rötter i Socialdemokratin. Vi välkomnar varmt den utvecklingen och drar slutsatsen att Vänsterpartiet, som enda vänsteralternativ kvar på arenan, framöver behöver ta ett större eget ansvar för arbetarrörelsen. I Sverige som helhet och i Örebro kommun.

I och med det ansvaret har vi ett utmanande men nödvändigt arbete framför oss. Vi står dock väl rustade inför det arbetet, redo för att axla ett större ansvar. Vänsterpartiet i dag är nämligen ett parti som har alla möjligheter i världen att växa. Och att växa långsiktigt.

Murad ArtinOppositionsråd i Örebro (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons