Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fattiga länder måste få mer hjälp

Annons

I morgon möts världens politiska ledare på FN:s klimattoppmöte i Durban, Sydafrika för att lösa vår generations största utmaning, klimatförändringarna.

Sveriges har en gyllene möjlighet att visa ledarskap och driva på för höga ambitioner, samarbete och ett globalt avtal.

Kyotoprotokollet – som förbinder länder att minska sina klimatutsläpp – löper ut nästa år, varför detta möte på många sätt är avgörande för hur vi ska lyckas att minska människans klimatpåverkan. Om avtalet inte förlängs riskerar världen att stå utan en bindande global överenskommelse, trots att en sådan behövs mer än någonsin.

Effekterna av klimatförändringarna syns nu över hela vårt klot. När jordens temperatur stiger höjs även vattennivåerna och vädret blir mer extremt. Svältkatastrofen på Afrikas horn och översvämningarna i Pakistan och Thailand är några aktuella exempel. Även här i Sverige märks klimatförändringarna genom höjda vattennivåer, fler extrema skyfall och översvämningar.

Riskerna med fortsatta utsläpp av koldioxid är mycket stora. Trots det ökar utsläppen hela tiden, både globalt och de utsläpp som vi i Sverige ger upphov till. Det är ett problem vi inte kan skjuta upp hanteringen av, eller som ”någon annan” har ansvar för. Därför har Sverige ett ansvar att driva på. Sverige har också goda förutsättningar att vara en del av lösningen.

I stället för att använda andra länders låga ambitioner som ursäkt bör Sverige visa ledarskap. Efter det misslyckade klimattoppmötet i Köpenhamn för två år sedan har Sveriges politiska linje blivit allt mer otydlig. Vi måste stå upp för att fler utvecklade länder ska minska sina utsläpp med minst 40 procent till år 2020 och att sådana löften görs bindande i ett fortsatt globalt avtal.

Bästa sättet att utöva trovärdigt ledarskap är att i handling visa att det går att minska utsläppen. Sverige kan minska utsläppen mycket mer än vi gör i dag. Bejakar vi framtidsinvesteringar i förnybar energi, ökar energieffektiviseringen av våra bostäder och satsar mer på tåg och kollektivtrafik så tar vi inte bara ansvar för klimatet, vi bygger dessutom Sverige starkare för framtiden.

Inför Durban är misstroendet från utvecklingsländer stort. Trots att fattigare länder har lägre utsläpp är det människor i dessa länder som drabbas hårdast av klimatförändringarna. Ett rättvist avtal måste kompensera denna orättvisa genom att rikare länder bidrar med finansiering av klimatåtgärder och överföring av teknik.

I statens budget för 2012 räknar regeringen med att få nya intäkter på 1,3 miljarder kronor från auktioneringen av utsläppsrätter. Dessa pengar borde avsättas till internationella klimatåtgärder. Det skulle visa ledarskap och ge ny luft till förhandlingarna.

Klockan tickar för Kyotoavtalets framtid. Samtidigt ökar utsläppen. Det är nu, när det globala klimatsamarbetet har kniven mot strupen, som Sverige tillsammans med andra länder måste kliva fram och visa ledarskap. Ett fortsatt bindande avtal om utsläppsminskningar är avgörande och Miljöpartiet kommer att vara på plats på toppmötet för att driva på.

Frågan är om alliansregeringen kommer att axla det ledarskap som krävs.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons