Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fattigdom ska bekämpas - inte tiggeriet eller tiggarna! 

Moderaternas förslag att kriminalisera ”organiserat tiggeri”, är både grundlöst och omänskligt. Det finns mycket svagt stöd för att de människor vi möter som tiggare skulle organiseras ifrån olika kriminella grupper.

Annons

Men det florerar ständiga påståenden och åsikter om tiggeri, som är grundlösa. Påståendena är snarare uttryck för rena rykten och riskerar att leda till ren populism.

Michael Anefur, (KD), som arbetade som Alliansregeringens hemlöshetssamordnare till juli 2014 säger följande: ”sannolikheten att det skulle vara organiserad brottslighet och att vi alla missat det är ju i det närmaste obefintlig. Det är organiserat som vilken bussresa till Ullared som helst, människor organiserar självklart sig själva, ordnar resor med mera – men att det skulle handla om organiserad brottslighet finns det inget som tyder på”.

Grannar, familjer och släktingar som tillsammans på olika sätt väljer att tigga är snarare symptom på djup fattigdom och omänsklig diskriminering i sina hemländer. Det är rent desperata försök från oerhört fattiga romer att skaffa sig livets nödtorft i dag. Det som ser så djupt omänskligt ut, visar att nöden inte har någon lag.

Att resorna hit till Sverige sannolikt organiseras för grannar och släktingar, betyder självklart inte att det är kriminella ligor som står bakom. Därför kan det inte anses vara olagligt enligt svensk lag. De som kommer till vårt land ska behandlas precis med samma värde som alla andra människor.

Det är angeläget att vi på allt sätt möter tiggarna med stor värdighet här i vårt Sverige. Men självklart handlar det om att långsiktigt förbättra de utsatta EU-medborgarnas svåra förhållanden i hemländerna.

Tiggarna som vi möter i dag behöver mänskliga rättigheter. I Europa finns cirka tio miljoner romer som lider svår förföljelse och möter ren rasism var de än finns. Antalet tiggande EU-migranter i Sverige har mer än fördubblats jämfört med förra året. En bedömning som SVT gjort visar att cirka 4 000 personer nu tigger på Sveriges gator.

Självklart är deras livssituation svår och det utmanar oss när vi möter dem, vad ska vi göra? Det finns sannerligen inga enkla svar. Men att välja att kriminalisera deras tiggeri innebär bara att ännu mera ta bort värdigheten för deras liv. Var har Reinfeldts utmaning ”öppna er hjärtan” tagit vägen hos Moderaterna?

Moderaternas utspel riskerar snarare att spela SD och främlingsfientliga krafter i händerna. SD kritiserades starkt för sin EU-valskampanj ”stoppa det organiserade tiggeriet”. SD har under senaste åren spridit myter och lögner om tiggare från Rumänien.

Förslaget till kriminalisering av tiggeriet på så svaga grunder kan aldrig vara vägen att komma tillrätta med tiggeriet. Det riskerar bara att göra situationen än värre.

Därför är långsiktiga insatser i tiggarnas hemländer viktigast. Det kan främst ske genom att EU sätter tryck på hemländernas regeringar.

Ideella organisationer mobiliserar nu på många håll – ett nätverk startades i veckan bestående av hjälporganisationer och kyrkor som vill organisera stöd till romerna där de är bosatta.

I dag finns inga enkla ”lösningar” på tiggarnas situation. Vi måste sannolikt leva med dem mitt ibland oss. Vi får inte glömma att för över hundra år sedan var det många svenskar som var tiggare och de som orkade ”organiserade sig” och reste västerut för att söka en bättre framtid!

Därför ska vi inte bekämpa tiggeriet och tiggarna, utan fattigdomen – och allt som ligger bakom!

Kommunalråd

Örebro

Lennart Bondeson (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons