Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felbygge skapar besvär för rullstolsburna

Annons

I torsdagens Nerikes Allehanda kunde vi läsa om Örebro DHR-avdelnings kritik mot byggnadsnämndens beslut om att i strid med gällande lag ge bygglov för ombyggnad av en tidigare klädaffär till restaurang. Kritiken gäller att ett bygglov har beviljats trots att huvudingången till restaurangen vid ombyggnaden inte görs tillgänglig för rullstolsburna, vilket lagen föreskriver.

Ordförande i programnämnd samhällsbyggnad Björn Sundin påstår i artikeln att ”det enligt lagen ska göras en prövning om det är rimligt jämfört med kostnaderna.” Björn Sundin visar här sin okunnighet genom att blanda ihop olika lagbestämmelser.

Någon sådan ekonomisk bedömning tillåter inte lagen när det gäller en ny- eller ombyggnad som kräver bygglov. Däremot ska en ekonomisk skälighetsbedömning ske om det handlar om att åtgärda ett befintligt så kallat ”enkelt avhjälpt hinder” i en lokal med en publik verksamhet.

Många av de hinder som en rullstolsburen i dag möter i Örebro åtgärdas inte självmant av fastighetsägarna med hänvisning till att hindret inte är att betrakta som enkelt avhjälpt därför att kostnaderna är för höga. Rullstolsburna har därför tvingats acceptera att hindren troligen kommer att finnas kvar ända tills en framtida bygglovspliktig ombyggnad sker. Fallet med restaurangen på Stortorget gör dock att vi inte längre känner oss säkra på att så sker.

Vi i DHR Örebro är väl medvetna om att den nuvarande lagstiftningen om ”enkelt avhjälpta hinder” är uddlös men vi vet också att när det gäller bygglovsärenden så är lagstiftningen stenhård – detta borde även Björn Sundin känna till.

Christer JohanssonÖrebro DHR-avdelning

Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons