Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felsatsningar försämrar hemtjänsten

Annons

Det var verkligen roligt att fyra politiker i programnämnden för social välfärd svarade på mitt debattinlägg om nedskärningarna inom hemtjänsten i Örebro.

Dock slutar tyvärr det roliga vid att de svarade. Svaret är nämligen precis på den nivå som svaren brukar vara när politiker som har fattat dåliga beslut angrips av allmänheten och de som blir berörda.

Man använder sig av sina vanliga knep, pedagogik (där man försöker att förklara på lätt svenska vad vi medborgare borde förstå men inte förstår), arrogans (där man försöker få oss att tro att det vi upplever, stress, frustration, trångboddhet med mera, inte är på riktigt), och sedan använder man sig naturligtvis av alla politikers favoritslagträ, statistik.

Med statistik kan man nämligen bevisa vad som helst och ingen kan motbevisa en. Det är bara att ta det underlag och urval man vill för att bevisa sin tes. Om sedan inte statistiken stämmer med verkligheten då är det verkligheten det är fel på, inte statistiken.

I inlägget försöker politikerna hävda att en lagd budget inte är en lek med siffror.

Jo, mina vänner, det är det. Hemtjänsten genererar inte några pengar att tala om och verksamheten finansieras av skattemedel. Om man då lägger en för snäv budget så går verksamheten med minus, men lägger man däremot en för generös budget, då går verksamheten med plus.

Politikerdebattörerna menar också att det inte finns extra pengar att stöta in i verksamheten. Nej, det är klart att det inte gör det, dem har ju ni kära politiker redan satt sprätt på i olika satsningar som inte är till verksamhetens bästa.

Till exempel till dyra mobiltelefoner, som ska användas i ett system där man loggar in sig hos varje brukare så att politikerna får ett statistiskt underlag för vad vi gör. Problemet med det, som jag påpekade i mitt förra inlägg är att vi i hemtjänsten gör så mycket som inte går att logga in, plus att vår nya dyra mobil inte fungerar tillfredsställande så att mycket vi skulle kunna ha loggat in inte registreras. Detta tar politikerna dock ingen hänsyn till, man har ju fått sitt statistiska underlag.

Dessutom har man genomfört ett kostsamt vårdvalsystem som ingen vill ha.

När man blir gammal och sjuk och behöver hjälp för att klara de basala sysslorna i hemmet så är det nämligen så att det sista man vill göra är att tvingas välja mellan olika vårdalternativ. Man vill få sin hjälp, punkt slut.

Att i den situationen tvingas göra ett val är snarare skrämmande för de flesta. Det enda det genererar är rädslan att välja fel.

Nu har Örebro kommun ordnat det så att om man inte väljer ett alternativ, vilket alltså många inte gör, så lottas man in i ett vård alternativ. Det finns cirka 15 alternativ och Örebro kommun är bara ett av dessa. På så vis tvingar politikerna många gamla att välja ett privat bolag, just därför att de inte vill välja.

Om man i stället för denna valcirkus samlar resurserna hos kommunens hemtjänst så skulle man kunna planera servicen mycket bättre. Det skulle bli billigare och vi som jobbar inom hemtjänsten skulle kunna få en tryggare arbetsmiljö och större lokaler och förhoppningsvis mänskligare arbetsscheman.

Vidare säger politikerna att personalkostnaderna har ökat under våren samtidigt som utförda hemtjänsttimmar har minskat man påpekar också att det inte finns något samband mellan nöjdhet för personal och medborgare och ökade kostnader.

Ja, men så kan det nog vara!

Återigen, politikernas favoritslagträ, statistik. De älskar att ta fram statistik som passar deras syften.

Problemet är bara att när det kommer till att analysera statistiken då är förmågan inte alla gånger så bra.

Det som kostar mest i hemtjänsten är personalen, om personalen går på knäna, har dåliga scheman och lever under ständig stress, då ökar sjukfrånvaron. Detta gör att man måste anställa vikarier, dessa kostar mycket pengar. Konsekvensen blir att i en grupp som mår dåligt och har stressigt och kanske inte utför jobbet exemplariskt så skenar personalkostnaderna.

Just detta har hänt i Örebro kommun under våren och just detta gör att sambandet – en inte så nöjd grupp och inte så nöjda brukare trots ökade kostnader mycket väl kan uppkomma.

Därefter avslutar de fyra politikerna sitt debattinlägg med att påpeka att när de är ute i verksamheten så ser de en genuin värme bland de anställda. Ja det var ju för väl det. Problemet är bara att man kan ju fråga sig när de har varit ute i verksamheten.

Under de 25 år jag har jobbat i Örebro kommuns hemtjänst så kan jag räkna på ena handens fingrar de gånger som politikerna varit ute i verksamheten. Oftast har de då inte orkat vara med en hel dag.

Till sist vill jag påpeka att det finns säkert ett litet fåtal brukare som vill välja vårdgrupp, de är dock undantaget som bekräftar regeln.

Dessutom vill jag också påpeka att jag använder ordet brukare för de hjälptagare vi har inom hemtjänsten.

Jag vägrar att säga kund och därmed tvinga in våra hjälptagare i ett köp- och säljsystem som ingen utom de privata bolagens ägare tjänar på.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons