Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyget behövs för ett fungerande näringsliv

Annons

Debattartikeln från Miljöpartiet har rubriken ”Låt näringslivet betala”. Rubriken kändes tillspetsad men den visade sig vara en bra sammanfattning av artikelns andemening.

Vad jag förstår spelar det ingen roll hur en flygplats finansieras, i vilket fall kommer pengarna ursprungligen från näringslivets människor. Inte från stat eller kommun.

Fanns inte näringslivet skulle stat och kommun inte ha några ekonomiska medel alls och inte vi andra heller. Det är näringslivet med dess människor som skapar förutsättningarna för ”välfärd” över huvud taget.

För att utvecklas och skapa mera värden (jobb, vinster, skatter etcetera) för sig själva och samhället, måste samhället hjälpa till – inte motarbeta.

Flyget är ett måste i dag för ett väl fungerande näringsliv och en effektiv offentlig sektor. Vi lever i ett konkurrenssamhälle, lokalt och globalt, och det måste man förhålla sig till på ett pragmatiskt sätt, inte blunda för. Man kan inte isolera sig. Kommunikationer måste fungera på alla plan (!).

De flesta som flyger (reguljärt) till och från Örebro flygplats, är människor som flyger i jobbet och som därmed skapar mervärden i olika former, inte minst skatteintäkter för Örebro kommun.

Vissa arbeten kan inte bli utförda genom att vi blir sittande på ett tåg mellan två stationer när snön yr utanför fönstret. Inte minst miljöarbeten, som i dag utförs globalt, kräver effektiva kommunikationer. Flyget är i dag det pålitligaste transportsättet.

Flyget är kanske en ”miljöbov” om man ser den som en enskild företeelse, men man måste se helheten. För att bli frisk måste man ibland svälja ett beskt piller.

Det är näringslivet med dess mänskliga kapital som kommer att lösa våra miljöproblem och fortsatta välfärd genom den teknik och andra värden den genererar. Politikerna ska hjälpa till att skapa förutsättningarna. Förutsättningar som gäller globalt och inte bara lokalt.

Miljöpartiets inställning till flygplatsen är att motarbeta möjligheten att lösa miljöproblemen. Det gör ont att säga det men dessutom sänks möjligheten att ge ökade resurser till ”skolungdomar och sjuka” som man säger sig värna om, genom att motarbeta värdeutvecklingen för dem som genererar resurserna till välfärden.

Vägarna ägs av stat och kommun. Det är en bra ordning. På samma sätt kan flygplatsernas infrastruktur ägas. Pengar-na som gör det möjligt, genereras som alltid, av näringslivets människors dynamik. Till nödvändig hjälp, för oss alla, finns samhällets service. Näringslivet behövs, stat och kommun behövs. När det fungerar som bäst uppstår samhällsutveckling. Till de insikterna har debattartikelns undertecknare ingen kontakt.

Samhällsvärdet av flyget kan inte överskattas.

Gunnar WestlindÖrebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons