Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN:s barnkonvention gäller även för Kalifatets barn

Annons
De här barnen och deras mödrar kommer från ett av IS sista fäste i Syrien.

Enligt FN:s Barnkonvention har varje barn rätt att överleva och att utvecklas. Barnets bästa ska alltid komma i första rummet. Föräldrarna har det yttersta ansvaret för barnet. Barn har rätt till ett namn och en nationalitet. Barnet ska skyddas mot alla former av fysisk eller psykisk skada. Barn som utsatts för vanvård har rätt till rehabilitering.

När nu det så kallade Kalifatet har fallit synliggörs den ofattbar grymhet och skamlöshet som präglat detta. Barn och mödrar är svältande och sjuka. Flera av barnen kan komma att dö om de inte snarast får hjälp. De som överlever löper stor risk att få bestående mentala och kroppsliga men.

Många barn har svenskt påbrå. Johan Pehrson (L) har förslagit att de svenska barnen ska hämtas hem. Men inrikesminister Mikael Damberg är kallsinnig.

Socialmyndigheter får avgöra vem som bäst tar hand om barnet. Rättsväsendet får avgöra om någon vårdnadsinnehavare har gjort sig skyldig till brott.

Jag menar att vi är skyldiga att ta hit dem nu. Mamman eller den som tagit hand om barnet måste få följa med. I Sverige måste det få vård. Socialmyndigheter får avgöra vem som bäst tar hand om barnet. Rättsväsendet får avgöra om någon vårdnadsinnehavare har gjort sig skyldig till brott. Principen bör gälla i hela Europa.

Handläggningen får inte sinkas genom utredningar och onödiga debatter.

Hur männen och de kvinnor som inte har barn ska behandlas vet jag lika lite som någon annan.

Barnen måste tas hit nu!

Ingemar Engstrand

pensionär, medlem i Liberalerna i Lindesber

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons