Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagsföreningen i Hällefors: Önskemål om Näringslivsinjektion - dags att kavla upp ärmarna

Annons
Hällefors politiska majoritet: Katja Ollila (V), Johan Stolpen (V), Susanne Grundström (S) och Annalena Järnberg (S).

Företagsföreningen, som representerar cirka 70 företag i Hällefors ser mycket positivt på utvecklingen som skett sen Gabriella Kloth tillträdde som Näringslivsstrateg.

Näringslivsfrukosten, näringslivsrådet med utvalda företag, företagsbesök, rankningen på Svenskt Näringsliv – allt är starka indikatorer på att kommunens företrädare under den gångna mandatperioden varit villiga att satsa på näringslivet. Det ger oss en bra grund att stå på för framtida utveckling. Vi utgår ifrån att satsningarna fortsätter och intensifieras under den nya mandatperioden.

Vi vill från företagsföreningens sida fortsätta denna positiva utveckling genom att föra en öppen dialog med politiker i Hällefors kommun. Till detta önskar vi svar på ett antal frågor. Vi är övertygade om att det är i kommunens intresse att tänka igenom dessa och att välja oss som partner i dialogen. Vi anser att arbetet med näringslivsfrågor och samhällsutvecklingen borde ha hög prioritet.

Det vore bra om varje parti tog sig en funderare om hur man tänker i dessa frågor och återkommer med konkreta svar.

Frågorna vi tycker att politikerna bör lyfta är därför:

Hur ser målbilden för Hällefors ut om 10 år i form av samhällsutveckling och företagsamhet?

Hur ser de konkreta satsningarna ut för att nå målbilden för Hällefors och näringslivet?

Vilka delmål sätts upp för att närmar sig målsättningen?

Vilken budget för näringslivsfrågor finns det att förhålla sig till?

Hur ser satsningen på nya lokaler och markberedningar ut?

Det vore bra om varje parti tog sig en funderare om hur man tänker i dessa frågor och återkommer med konkreta svar. För samhällsutvecklingen i Hällefors är det viktigt att alla arbetar mot samma håll. För att nå dit behövs det ett aktivt arbete med en stark målsättning för Hällefors.

Vi i företagsföreningen i Hällefors kommer att bevaka detta och vill själva bidra till att skapa samsyn mellan politiker, företagare och kommunens tjänstemän. Det vill vi för att vi ska vara en attraktiv kommun där det är lätt att starta, driva och utveckla företag. Nu har vi tillsammans möjlighet att rida på vågen från näringslivsrankingen och fortsätta förstärka arbetet med att utveckla ett rikt näringsliv i Hällefors.

Skrämmande är att politikerna inte har förstått vikten av näringslivet för samhället och dess utveckling.

Vårt önskemål är att vi under den kommande mandatperioden får en näringslivsinjektion med tillgång till en näringslivsenhet med en heltidsanställd näringslivschef och assistent. Dessa bör ha egna breda befogenheter och ett tydligt politiskt mandat att utveckla näringslivet i Hällefors, så att vägen från tanke till verkstad inte behöver ta hänsyn till olika politiska uppfattningar i det dagliga arbetet. Vi önskar vidare att man arbetar tillsammans med oss på en långfristig vision för utvecklingen av näringslivet och därmed samhället.

Att vi tar upp frågorna offentligt har mycket att göra med hur partierna i Hällefors visade upp sig på vår debattkväll innan valet. Bekymmersamt var att ingen partirepresentant under vår debatt den 30 augusti kunde svara på frågan om vilka politiska planer man har för utveckling av företagandet för den kommande mandatperioden. Skrämmande är att politikerna inte har förstått vikten av näringslivet för samhället och dess utveckling. Flera av partierna hade inga svar alls, andra var vaga och enstaka hade bara lite funderat kring vad företagandet kunde bidra med till samhällsutvecklingen. Debattörerna var helt enkelt dåligt förberedda. Vi hoppas att det blir ändring på det.

Genom en konstruktiv och öppen dialog tror vi att Hällefors kommun kan lyfta än mer och i framtiden kännetecknas av ett bra näringslivsklimat där idéer förverkligas, företagens behov tillgodoses, arbetstillfällen skapas och där nya verksamheter vill etablera sig.

Styrelsen Företagsföreningen

i Hällefors:

Jennie Nyheim, Uta Riedel, Leif Bergkvist, Tobias Nygren, Kim Mattson Wulf och Maria Dahlqvist

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons