Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsätt att äta kött men välj det klimat-smarta svenska köttet

Annons

Bäste Adam Cwejman. Du äter väl mat, hoppas jag? Som regional företrädare för ”den starka jordbrukslobbyn” LRF, känner jag mig träffad och nödgad att svara.

Lantbruk har en viss klimatpåverkan – ja. Allt vi människor gör på den här planeten påverkar miljön på något sätt. Du skriver i din gästkrönika att miljöminister Lena Ek är okunnig i klimatfrågan, eftersom hon avvisar förslaget på köttskatt. Du bevisar tyvärr din egen okunskap samtidigt.

Det har blivit väldigt inne att skylla all klimatförändring på köttet. Om vi bara slutar äta kött så kan vi fortsätta att åka bensindriven bil, eller om vi har köttfria måndagar så kan vi fortsätta att flyga. Köttets påverkan bygger på orättvisa jämförelser.

Det ganska vanligt förekommande köttet från Brasilien och Argentina kan ha upp till 25 gånger större påverkan än det svenska naturbetesköttet. Genom att generalisera köttets klimatpåverkan så jämför du äpplen med päron.

De marker som våra djur betar, kan inte odlas med bönor, linser eller spannmål, utan där växer det bara gräs. Du vill väl inte äta gräs Adam? Betesdjuren gör också en stor insats för den biologiska mångfalden, som du aldrig kan åstadkomma med mänsklig hand.

Utan att ha hört svaret på min första fråga så utgår jag ifrån att du faktiskt äter mat – varje dag. När du med olika pålagor har fått den siste svenske bonden att tappa sugen och stänga ladugårdsdörren för gott, blir då världens klimat bättre om du äter den importerade mat som är det enda som då erbjuds? Hör inte svaret nu heller, men då kan jag berätta att det blir sämre! Vi har ”världens renaste jordbruk” i Sverige. Varför då slå på det som är bäst?

Vi kan givetvis bli ännu bättre. Biogasen skriver du om, och där är vi på samma linje. Det saknas ekonomiskt incitament eftersom investeringarna är stora, men för övrigt finns det bara vinnare på att biogasen byggs ut. Klimatmässigt, näringsmässigt och luktmässigt (gödselbaserad biogas då förstås).

Det absolut största problemet för Sveriges bönder det är att alla, beslutsfattare och vanligt folk, har tappat kopplingen mellan åkern och butikshyllan. Ska vi ha något att äta så måste det också produceras.

Så om varje svensk möjligen tar lite mindre kött per portion, men väljer det klimatsmarta svenska köttet och framför allt minskar svinnet till ett minimum, då kan vi fortsätta äta bra kött med mycket rent samvete.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons