Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frihet och jämlikhet är skatter som vi inte får fumla bort

Sveriges främsta tillgång är inte någon naturtillgång, inte gruvor, vattenkraft eller klimat. Det är inte landets ekonomi eller levnadsstandard.

Annons

Den är inte sportslig, litterär eller musikalisk. Landets främsta tillgång är förfädernas livsverk – ett fredligt, jämlikt, fritt och demokratiskt samhälle. Stående på deras axlar måste vi bygga vidare på det goda arvet. Vidare, i samma riktning som de gick, finns en god framtid!

Min historia är som många andras. Jag kom till Sverige som ensamstående mamma med ett liv i spillror. Här kom mitt liv på fötter – mitt likt många tusen andras liv. Här har vi som flytt vårt förra hemland funnit ett nytt, där vi var välkomna. Vi som bara i drömmarna jagas av det som har varit och varje morgon vaknar till trygghet vill sjunga detta lands lov. Tack alla svenskar för att vi fick komma hit och tack för att vi fick en ny chans!

Jag var inte otacksam utan kastade mig över svenskundervisningen och började jobba så fort jag fick. Först som personlig assistent och vårdbiträde och sedan som undersköterska. Visst har jag kostat det svenska samhället i början, men jag har också betalat igen med skatt och arbete under ett decennium.

Det är egentligen otroligt märkligt att längst uppe i norr har en rikedom vuxit. En rikedom på medmänsklighet, frihet och kreativitet som ingen annanstans i världen. Ser man närmare efter är orsaken uppenbar och synlig varje högtidsdag, på var flaggstång.

Korset på de nordiska flaggorna signalerar vilken anda samhällena byggdes i. Inspirerade av honom som var rik, men blev fattig för att vi skulle bli rika, har ett helt välfärdssystem byggts upp där de som har delar med sig till dem som inte har, där de som kan bära, bär för dem som inte kan. Denna berättelse har i grunden bestämt inriktningen för det svenska samhället och gjort ett kargt land uppe i norr till ett hem för oss alla.

Detta arv är Sveriges rikedom. Över en miljon människor har sedan 1980-talets början röstat med fötterna och valt eller tvingats välja det svenska samhället framför sitt hemland, trots alla rötter och minnen. Hemmet har blivit outhärdligt och obeboeligt. Därför står vi där med våra väskor i händerna vid den svenska passkontrollen. Vi hoppas alla på ett bättre liv och en ny möjlighet. Vi hoppades på allt det som ni som bott i landet hela ert liv tar för givet.

Ofta undrar jag om ”gammelsvenskar” förstår värdet i det ni fått. Så ofta får jag känslan av att ni inte riktigt längre vet vad som är värt att kämpa för. Därför skriver jag detta till er som en vädjan att värdesätta det samhälle era förfäder byggde och att bygga vidare på det. Det bästa som ni kan göra i mötet med oss nysvenskar är att återupptäcka och återerövra ert arv. Tro att det betyder något när du bryr dig! Tro att det betyder något när du säger din mening! Tro att det betyder något när du deltar på föräldramöte, eller i byalaget, vägföreningen eller fackklubben! Tro att det betyder något när du väljer väg för vårt land vid valurnorna i september! Du behöver inte tycka som jag eller rösta som jag, men det är viktigt att du tycker och att du röstar.

Var inte tysta utan markera vad som är värt att kämpa för och visa oss nykomna vad demokrati innebär. Ingenting av det ni tar för givet; det fria, jämlika och demokratiska samhället som ni ibland ojar er över, har någonsin varit vårt. Så bra som du har det när du har det dåligt har vi aldrig haft! Du vill inte ha den värld som vi växte upp i och du har i din röst makt att bevara det goda arvet för alla svenskars skull, gamla som nya. Demokrati som ger en människa en röst. Jämlikhet som ger kvinna och man, barn och vuxen samma värde. Frihet som låter varje människa välja sin livsväg. Det är skatter som vi aldrig får fumla bort mellan viljelösa fingrar.

Karlskoga

Soheila Fors

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons