Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Granér: "Nu måste vi sätta press på Israel"

Media i Sverige och i stora delar av övriga världen präglas i dag av chock över att den israeliska försvarsmakten har dödat och skadat ett okänt antal människor på internationellt vatten. Elva svenska medborgare har tillsammans med hundratals personer av en mängd olika nationaliteter gripits och många hålls nu arresterade i israeliska fängelser.

Annons

Allt detta skedde när freds- och solidaritetsaktivisterna reste som medföljande vittnen på en fredlig och fullt laglig aktion för att föra humanitärt bistånd till Gazas hårt trängda befolkning.

Målen för Ship to Gaza Sverige har hela tiden varit att i handling visa praktisk solidaritet med folket i det belägrade Gaza, att bistå med förnödenheter som Israel annars blockerar och att få världssamfundet att ta konsekvenserna av vad den överväldigande majoriteten av dess medlemmar länge har sagt: att den israeliska blockaden bryter mot folkrätten.

Sveriges utrikesminister, EU:s höga representant, tidningen Haaretz ledarsida och en närmast enig världsopinion har uttalat att blockaden av Gaza måste upphöra. Goldstone-kommissionen har hävdat att blockaden bör prövas i en internationell domstol som krigsbrott och eventuellt också som brott mot mänskligheten.

Nu står vi inför utmaningen att få alla fördömanden på internationell hög politisk nivå, all sorg hos dem som faktiskt förlorade närstående och all folklig såväl som politisk vrede till att bli ett fortsatt tryck på att situationen i Gaza ska förändras och utsikterna till faktisk fred i Mellanöstern kanske ska kunna siktas vid horisonten igen. För det var inte en ”hatets flottilj” som seglade iväg!

Vårt mål är inte, och har aldrig varit, att stödja Hamas. Ingen kan påstå att Ship to Gaza har som syfte att attackera judar. Målet är att den palestinska befolkningen i Gaza ska få möjligheter till sådant som de flesta i Israel såväl som i Sverige tar för självklart: Sjukvård, att kunna resa och röra sig fritt, att delta i kulturella utbyten, att handla. Detta är grunden för det vi kallar livskvalitet och välfärd för individer.

Det är också grunden för att ett samhälle ska kunna utvecklas och vara en del av en dialog. Blockadpolitiken utgör en kollektiv bestraffning, där alla Gazabor straffas för våldshandlingar begångna av ett fåtal. Det är inte bara inhumant utan också kontraproduktivt. De som förespråkar det oresonliga våldet stärks, medan förutsättningarna för dialog och avspänning undergrävs.

Trots detta har världssamfundet i praktiken, och i strid med principerna om fri handel och sjöfart, accepterat en rättsvidrig situation genom att respektera blockaden – inte bara av Egyptens och Israels landgränser, utan också av det öppna havet. Nu måste Sveriges regering, EU och världssamfundet sätta handling bakom sina ord.

Vi förutsätter att de kräver att dödsskjutningarna prövas i en internationell domstol, ett omedelbart frisläppande av alla gripna, liksom att den humanitära hjälpen utan villkor överlämnas till aktionens mottagarpartners i det palestinska civilsamhället samt att båtarna återlämnas.

När det gäller grundfrågan menar vi att den enda rimliga slutsatsen är att man nu med kraftfullast tänkbara medel sätter press på Israels och Egyptens regeringar att avveckla blockaden och inspärrningen av Gazas befolkning. Det är inte en fråga som kan överlämnas till Israel. Detta är allas vår sak.

Medlem i Judar för Israelsik-palestinsk fred (Jipf) och Ship to Gaza Sverige

Medlem i Ship to Gaza Sverige

Staffan Granér

Ann Ighe

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons