Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Eklind (KD): Det var rätt att ta bort fastighetsskatten

Annons
Hans Eklind, Kristdemokraterna, visar varför det var ett bra beslut att ta bort fastighetsskatten. Bilden är ett montage.

Efter januariöverenskommelsen mellan s, mp, c och l har vissa börjat orda om att återinföra fastighetsskatten för att betala utställda löften om att bland annat avskaffa värnskatten. Vi kristdemokrater prioriterar annorlunda. En relativt ensidig skattesänkning för den tiondel med högst löner menar vi inte ska betalas av alla som äger ett hus eller en lägenhet.

Som nybliven pressekreterare för Skattebetalarnas förening tilldelades jag ett litet, tomt, kontor sånär sånär som på två sprängfyllda pärmar. Läs dem där, sa vd:n, så äter vi lunch tillsammans och så berättar du för mig hur du tycker vi ska agera. Pärmarna var fyllda med personliga brev från villaägare som skrek ut sin förtvivlan över fastighetsskatten.

Bo fick ta banklån för att kunna bo kvar i sitt hus.

Ett av dessa var från sjukpensionären Bo Bexander. Jag åkte och träffade honom i hans enkla hus som han byggt med sin far. Bo var fiskare och sjötomten vid Baggensstäket utanför Stockholm hade hans far köpt 1947. Bos beskattningsbara inkomst var 89000 kronor. Trots begränsningsregeln som fanns i fastighetstaxeringen fick han betala sammanlagt 74000 kronor i fastighets- och förmögenhetsskatt. Det gick naturligtvis inte. Bo fick ta banklån för att kunna bo kvar i sitt hus.

Förutom vedpannan i källaren fanns ingen värme i huset. Det saknades sötvatten så Bo duschade i saltvatten och hämtade dricksvatten i dunk. Hans kommentar var kryddig och kärnfull: ”Det är för jävligt att skatterna ska tvinga folk från sina hem”. Skattebetalarnas förening startade en insamling för att möjliggöra för Bo att kunna bo kvar, men alla hade inte det stödet utan tvingades flytta från hus och hem på grund av fastighetsskatten.

Att med skattelättnader som alla som jobbar får del av göra det mer lönsamt att skaffa ett första jobb och att motverka att yrkesgrupper som barnmorskor och poliser betalar statlig skatt är prioriteringar vi står för.

Det är mot denna verklighet vi ska läsa ledarskribent Lars Strömans ord i NA den 6 mars: ”Under alliansregeringens tid vid makten avskaffades fastighetsskatten och ersattes av en låg fastighetsavgift, som en eftergift till Kristdemokraterna. Det var i grunden feltänkt. Det är ett exempel på att kristdemokratisk politik har skadat svensk ekonomi.” De orden säger mer om Strömans begränsade förståelse för fastighetsskatten än om kristdemokraternas politik.

Kristdemokraterna har inget emot att värnskatten avskaffas. Den är helt eller delvis självfinansierande på sikt men den måste finansieras på kort och medellång sikt. Vi kristdemokrater har hittills prioriterat bredare inkomstskattelättnader och sänkt marginalskatt via höjd brytpunkt, senast i M/KD-budgeten som ju dessutom innebar sänkt skattetryck samtidigt som resurserna till sjukvård, omsorg och polis kunde prioriteras. Allt kan inte göras samtidigt. Att med skattelättnader som alla som jobbar får del av göra det mer lönsamt att skaffa ett första jobb och att motverka att yrkesgrupper som barnmorskor och poliser betalar statlig skatt är prioriteringar vi står för. Det är allt annat än skadligt för svensk ekonomi.

Hans Eklind

Kristdemokraterna, riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons