Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Karlsson. Om svensk politik i modern historia Europa har lite att lära

Annons
Tidigare statsminister. När Socialdemokraterna tog över regeringsmakten 1994 fick Ingvar Carlsson (bilden) och Göran Persson börja sanera landets ekonomi. Det skriver Hans Karlsson i sin genomgång av svensk politik de senaste 30 åren. Arkivbild: Per knutsson

Vilken roll ska Sverige ha i Europa och världen? En fråga som definitivt söker sitt svar i ljuset av skuldkrisernas Europa och USA. Västvärldens ekonomier är i flera fall i gungning. Medan stora delar av Asien har en fantastisk ekonomisk utveckling, och numera har även delar av Afrika en kraftfull tillväxt, medan det är kris i USA och Europa.

Men räcker det politiska ledarskapet i Sverige till för att vi ska ta plats i den utmaning Europa står inför, och finns det politiska mod som krävs för att vi ska kunna vara med och påverka? Frågorna är berättigade eftersom både Reinfeldt och Juholt svajar. Men låt mig berätta en historia om det moderna Sveriges prövningar.

Låt oss börja för mer än 20 år sedan, eller kanske 30. I november 1982 devalverade den nytillträdda socialdemokratiska regeringen den svenska kronan med 16 procent. Det var resultatet av sex år med utomordentliga svaga borgerliga regeringar. Vi är ju några som minns Fälldin ett, två och tre, och till och med ”Ola Woolstone primeminister this month,” som Bosse Parnevik så träffande formulerade det. Priset för dessa sex borgerliga år var att svenska folket förlorade mer än var sjätte krona över en natt.

80-talet var en stormig period, med delvis svaga socialdemokratiska regeringar. Svaga därför att kommunisterna emellanåt hotade att fälla s-regeringar, men också på grund av inre konvulsioner i det socialdemokratiska partiet.

Palmehatet glödde, kanske till och med i s-leden. Hans Gustavsson, bostadsminister i Palmes ministär, utmanade mer eller mindre öppet Palme om ledarrollen. Olof Palme mördades sista februari 1986. En ofta kaotisk och ständigt bisarr polisutredning misslyckades skändligen med att spåra upp och ställa till svars Palmes mördare.

Ingvar Carlsson tog över efter mordet på Palme, och fick förnyat mandat efter valet 1988, men ett svagt sådant, och med stora delar av fackföreningsrörelsen på krigsstigen. Delvis självförvållat av Carlsson som i valrörelsen lovade väljarna, och särskilt de fackliga medlemmar, att det var skördetid.

Det blev helt annat än skördetid. Svenska folket hade trots devalveringen 1982 levt över sina tillgångar. Tillväxttakten sjönk men löneavtalen skrevs tvåsiffriga. Antalet semesterdagar ökade och viss arbetstidsförkortning genomfördes. Vi unnade oss mer än vi hade att dela på. Carlsson fick avgå, med kommunisternas hjälp, och sen återkomma. För det fanns ju inget alternativ.

Men i valet 1991 så förlorade socialdemokratin regeringsmakten och Carl Bildt bildade regeringen med centerpartister och folkpartister, och med stöd av Ny Demokrati. Det var tre partier som utan egen majoritet skulle regera Sverige. Det kunde bara gå på ett sätt – käpprätt ner i det ekonomiska moraset.

Carlsson och socialdemokratin fick rädda både Bildt och Sverige i november 1992. I valet 1994 var det adjöss med regeringen Bildt. Carlsson och Persson och tog över och började sanera ekonomin. Men det räckte in till, utan våren 1995 slöts en pakt med Centerpartiet, en ljus vårnatt. Utan den natten och den pakten vet ingen var Sverige hade varit i dag.

Ett samarbete som ledde fram till helt osannolika elva år med obruten reallönetillväxt i Sverige. Detta arv har förvaltats av Reinfeldt och Borg, fördelningspolitiskt förkastligt, men statsfinansiellt framgångsrikt.

Så vi har faktiskt en del att lära Europa, och vi har ett ansvar för att Europa lär sig, om inte annat för att svenska folket ska slippa uppleva 80-tals och 90-tals kriser igen, och det pris det har i form av arbetslöshet, utslagning och eroderande välfärd.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons