Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotar Ryssland Sverige?

Den ryska björnen har vaknat igen. I Ukraina ser vi hur den i Putins skepnad med våld kränker andras rättigheter.

Annons
hot mot Sverige? Bilden föreställer klocktornet på Kreml på Röda torget i Moskva.Foto Leif R Jansson /TT

Därför måste vi öka vår försvarsmakt, så att vi kan stå emot den ryska aggressionen. Det kommer att kosta många miljarder. Men det är nödvändigt. Så säger nu alltfler politiska partier. Men är det sant? Att Ryssland under Putins ledning beter sig orättfärdigt i Ukraina är uppenbart. Agerandet strider mot internationella avtal som Ryssland själv varit med om att ingå.

Men hotar denna aggression oss? Att länder som ligger i närheten av Ryssland och där Ryssland haft ett intresse och där det bor ryssar, att de känner sig hotade är fullt förståeligt. Men varför ska vi i Sverige vara hotade? Ryssland har inte haft en intressekonflikt med oss sen vi anföll landet i början av 1800-talet och förlorade Finland på den politiken. Sverige är inte hotat, för Ryssland har inga intressen i Sverige nu för tiden.

Med den föreslagna upprustningen av svensk militär försvarsmakt på många miljarder, låter vi oss provoceras av Ryssland in i en ond spiral. Där den enes kapprustning stimulerar den andres, som i sin tur stimulerar den förstes, som i sin tur ….

Vi borde i stället stå emot Rysslands internationella provokation genom att visa att det finns andra sätt att vara stark på än det militära. Den militära styrkan har Nato ansvar för. Vi har av solidaritet med Finland inget skäl att gå med i Nato.

Sverige har framstått som ett litet fredsälskande land med stor välfärd, rättvisa, jämställdhet, livskvalitet – och goda finanser.

Det är den styrkan vi bör utveckla för att vidmakthålla stabilitet i vår region.

Miljarderna kan vi lägga ned på våra faktiska hot – och inte de inbillade. De gäller kvinnor som blir misshandlade och dödade av sina män, trafiken som skadar och dödar, sjukvården som inte botar i tid eller skadar genom felbehandlingar, äldre som behöver mer vård, missbrukare och potentiella missbrukare som inte får tillräcklig hjälp, för att inte tala om miljögifterna, som skadar och dödar natur, kultur och människor.

Hur vi ska prioritera? Som medborgare och som kristna humanister? Vapen eller välfärd?

Som teolog är jag inte pacifist. Vi har rätt – och skyldighet – att försvara oss. Vi ska ha ett militärt försvar.

Men vi måste göra en hållbar analys av vår hot- och fiendebild. Vi måste tänka igenom hur vi kan bidra till målet att verka för avspänning och utveckling i vår region.

Det gör vi inte genom att lägga ytterligare miljarder i vårt militära försvar. Det gör vi genom att göra Sverige ännu mer mänskligt. Varför ge sig på ett mänskligt land?

1912 medverkade kristna till att smala in pengar till pansarbåtförsvaret för att våra förfäder smittats av rustningarna i omvärlden. Till vilken nytta?

Låt oss inte smittas och göra samma missbedömning igen! Både som medborgare och kristna humanister bör vi stället medverka till att rusta för ett ännu mänskligare Sverige!

Johan Unger

Domprost emeritus

Johan Unger Domprost emeritus

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons