Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgästen tvingas betala mer skatt än villaägaren

Annons
Den som bor i hyresrätt tvingas betala 2 000 kronor mer i skatt per månad, jämfört med den som bor i en nybyggd villa, skriver debattörerna.

Bostadsbristen är i dag ett av de största hoten mot hållbar tillväxt och utveckling. Nästan 400 000 människor i Sverige saknar jobb i dag och samtidigt är det 189 900 unga vuxna som i dag saknar men som vill ha en egen bostad. Arbetslöshet och bostadsbrist drabbar i första hand unga vuxna, de som ännu inte etablerat sig på bostads- eller arbetsmarknaden. Bostadsbristen förlamar och fördjupar problemen på arbetsmarknaden och arbetslösheten går aldrig att motverka om vi inte först löser bostadsbristen.

Trots den höga arbetslösheten ökar matchningsproblematiken. Våra företag och arbetsgivare har svårt att rekrytera arbetskraft med rätt kompetens. Genom att bygga ut och förbättra möjligheterna att pendla kan man överbrygga viss del av problemet, men genom att underlätta för arbetskraften att bosätta sig där jobben finns kan vi på ett än mer effektivt sätt komma runt problemet.

85 procent av Sveriges kommuner uppger att de har brist på hyresrätter. Samtidigt befinner sig byggandet på historiskt låga nivåer och ser inte ut att hämta sig. En god tillgång till hyresrätter är, genom hyresrättens dynamiska karaktär, ett av de viktigaste instrumenten för att skapa en flexibel arbetsmarknad. Naturligtvis kan man bygga ut och förbättra möjligheterna att pendla, men pendlingen kan omöjligen lösa det arbetskraftstillskott som behövs på många orter. Och när tillgången till bostäder i orter som Örebro, Karlstad, Jönköping, för att inte tala om Stockholm, Göteborg och Malmö, i stort sett är obefintlig får vi enorma samhällsproblem.

Störst är problemen på universitets- och högskoleorterna. Flertalet städer har någon form av bostadsgaranti, men de är ofta så urholkade att de långt ifrån är en faktisk garanti för studenter att få bostad. I Karlstad fick vi den här hösten höra att situationen inte var akut för alla studenter skulle nog ha bostad till jul.

Det är likadant inför varje terminsstart, vi matas med uppgifter i medierna om studenter som får surfa runt på madrasser eller soffor hemma hos vänner eller i akutboenden. I värsta fall tvingas man tacka nej till den där drömutbildningen därför att det inte går att hitta bostad. Även äldre drabbas svårt av bostadsbristen. När det inte finns tillgängliga hyreslägenheter till en rimlig kostnad kan inte äldre sälja villan för att hitta en mer bekväm boendeform. Det är både ett stort samhällsproblem samtidigt som det rymmer många individuella tragedier.

För att få i gång byggandet måste ett antal åtgärder till. Staten måste ta ett större ansvar för bostadspolitiken och skapa möjligheter för och ställa krav på kommunerna att ta sitt bostadsförsörjningsansvar. Vi vill se en tidsbegränsad investeringsstimulans för fler hyresrätter och studentlägenheter.

Skattereglerna måste bli rättvisa mellan boendeformerna. I dag är de utformade på ett sätt som missgynnar hyresrätten och en hyresgäst i en nyproducerad hyreslägenhet betalar 2 000 kronor mer i skatt varje månad än en villaägare som bor i en nybyggd villa. rot-avdraget måste omfatta både hyresrätter och bostadsrättsföreningar. Regel- och beteendeförändringar måste till för att dämpa hushållens skuldsättning.

Höj taken i socialförsäkringen, begränsa bankernas risktagande och underlätta en amorteringskultur som kan sänka de exceptionellt långa amorteringsperioderna.

Valrörelsen 2014 kommer självklart att handla om ett av vår tids största samhällsproblem, arbetslösheten och jobben. I den matematiken spelar bostadsbristen en avgörande roll. Bristen på bostäder hämmar tillväxten och förvärrar arbetslösheten. Om de politiska partierna menar allvar med att bekämpa arbetslösheten måste Sverige få en aktiv bostadspolitik för våra unga, för våra äldre och för vår framtids skull. Förslagen på åtgärder ligger redan på bordet framför politiken. Nu handlar det bara om att visa politiskt mod och vilja att fatta politiska beslut för fler bostäder.

Thomas Andersson

Ordförande LO-distriktet Örebro-Värmland

Lars-Åke Larsson

Ordförande Hyresgästföreningen Region Mitt

Louise Hammar

Ordförande Örebro studentkår

Karin Sahli

Sekreterare i PRO Örebro Samorganisation

Leif Haraldsson

Ordförande Byggnads region

Örebro-Värmland

Lars-Åke Larsson.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons