Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbskatte-avdrag löser inga problem

Annons

Elisabeth Svantesson och Oskar Öholm hävdar i sitt inlägg angående jobbskatteavdraget att ”experterna är överens om att jobbskatteavdraget ger betydande sysselsättningseffekter”. Jaså?

Institutet för Arbetsmarknadspolitisk utvärdering anser att ”Sysselsättningseffekterna inte kan styrkas”. Regeringens egen utredning ”anser …att man bör vänta med ytterligare förstärkningar av jobbskatteavdraget till dess vi vet mer om dess faktiska effekter”. I TCO:s utredning sägs att ”vår undersökning visar att effekten (av jobbskatteavdraget) så här långt sannolikt är mycket måttlig”.

Det handlar inte om att den som är arbetslös inte vill arbeta. Det handlar om att kompetensen och erfarenheten hos de arbetslösa inte motsvarar kraven för de lediga jobben. Det kan inget jobbskatteavdrag i världen göra något åt.

Vad gäller att bekämpa ungdomsarbetslösheten så leder nedsättningen av socialavgifter för ungdomar som fyllt 18 men inte 25 år till begränsade sysselsättningseffekter enligt Riksrevisionens bedömning. Enligt dem är mindre än tre procent av alla anställningar inom de aktuella åldersgrupperna en följd av den sänkta avgiften.

”Det kan diskuteras om det är rimligt att utnyttja en åtgärd där varje nyskapat arbetstillfälle beräknas kosta 900 000 kr brutto.” Också Långtidsutredningen, som är kopplad till Finansdepartementet men arbetar fristående, har varit kritisk till ungdomsrabatten: ”Däremot är det tveksamt om man bör rikta en sänkt arbetsgivaravgift mot en så stor grupp som de unga generellt sett”.

Det är dyrt och dåligt och därför är det bättre med riktade insatser för att ge chansen till dem som har svårast att ta sig in på arbetsmarknaden. Elisabeth Svantesson och Oskar Öholm skriver att detta inte är något nytt. Nej, det är riktigt. Det är inte hjulet heller.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons