Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristdemokratiska kvinnoförbundet: Fortfarande lång väg till jämställdhet

Annons
I förra veckan identifierades 20 män i Örebro för att ha köpt sexuella tjänster.

Ännu en gång är tiden inne. Internationella Kvinnodagen. Dagen som tyvärr ofta kantas av män- och kvinnor - som klankar ner på feminism och ifrågasätter statistik och argumentation för varför Sverige inte anses vara jämställt, när det ändå är ett av världens mest jämställda länder.I förhoppning att slippa den debatten har vi gjort en snabb sammanställning över händelser och statistik från den senaste tiden:- Förra veckan gjorde polisen i Örebro län en insats mot prostitution. 20 män identifieras för att ha köpt sexuella tjänster av 10 kvinnor. Fortfarande år 2018 anser sig män ha rätt att köpa en kvinnas kropp.

- 7 mars. Fyra pojkar anhållna, misstänkta för att ha drogat och gruppvåldtagit en kvinna. Tyvärr förefaller händelser liknande denna blivit allt fler. 

- P4 Västmanland, 6 mars. Ligglistan för kvinnor som legat med flest. ”Satir”. Vi skrattar inte.

- 6 mars. Statsminister Stefan Löfven träffar president Donald Trump i Vita Huset tillsammans med en svensk näringslivsdelegation bestående av fem män och en kvinna. Märkliga signaler att sända från den feministiska regeringen.

- Hösten 2017. Hundratusentals kvinnor inom ett 40-tal branscher skriver under upproret #metoo. I princip alla har vi varit med om allt från härskartekniker och könsnormativa hierarkier till sexuella övergrepp. Alla vill vi sätta stopp på det.

- 2017. 75 procent av Örebro läns chefer inom näringslivet är män. Detta trots att det är ungefär 10 procent fler kvinnor än män i länet som studerar vidare efter gymnasiet.

- 2017. Kvinnorna i Örebro län har dubbelt så högt sjukpenningtal än länets män. Det är väl ingen som tror att kvinnor är dubbelt så sjukliga av sig än män rent biologiskt?

- 2016. Det finns enligt Medlingsinstitutet en oförklarlig löneskillnad på 4,5 procent mellan kvinnor och män.

- 2018. Kvinnor är underrepresenterade i kliniska studier, och forskning bedrivs i stor utsträckning utan könsperspektiv. Kvinnor får sämre hjärtvård än män. Och kvinnosjukvården behöver vi väl knappast säga något om…?

Jämställdhet kommer inte av sig själv. Det sker inte av att vi en dag per år uppmärksammar ojämställdheten i samhället. Det är något vi alla måste jobba för

Det här är alltså bara ett axplock av händelser och statistik från den senaste tiden. Är det någon som fortfarande känner sig osäker på om Sverige ändå inte redan är jämställt? Det är inte vi. Vi ser och hör varje dag kvinnor som blir orättvist behandlade, som blir utnyttjade, som inte ges samma reella möjligheter att uppfylla sina drömmar och mål som våra manliga kollegor, vänner och bekanta.Jämställdhet kommer inte av sig själv. Det sker inte av att vi en dag per år uppmärksammar ojämställdheten i samhället. Det är något vi alla måste jobba för. Varje dag. I varje möte, vid varje beslut vi tar, i varje vardaglig situation. Låt oss se Internationella Kvinnodagen som en påminnelse om att vi inte är där än. Men något vi tillsammans kan komma till. Tillsammans kan vi skapa ett jämställt samhälle.

Elin Adebo

ordförande Kristdemokratiska Kvinnoförbundet Örebro län

Sara Maxe

vice ordförande Kristdemokratiska Kvinnoförbundet Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons