Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landshövding Maria Larsson: Ge ett tack till polisen då och då!

En av de viktigaste ingredienserna för att upprätthålla en demokrati är att se till att den lagstiftning som beslutats av riksdagen efterlevs och att överträdelser beivras. Först i ledet att beivra brott står polisen.

Annons
Polisen förtjänar allt emellanåt positiv uppmärksamhet och beröm, skriver landshövding Maria Larsson.

Jag beundrar dem som väljer polisyrket. Det är ett tufft jobb där man går in i konfliktsituationer, i våldssituationer, på brottsplatser, i oroliga områden. Väl där ska de bevara lugnet för egen del och genom ett moget och tåligt arbete förmedla lugn åt hela situationen samt iaktta och rapportera.

Man har infört så kallat patrullstöd som gör att poliser som finns ute får hjälp med dokumentation av ärenden och slipper känna stress över allt de ska skriva när de kommer tillbaka till kontoret.

Polisen i vårt eget län har lyckats väl det senaste året. Utredningsresultatens kvalitet har förbättrats och ligger på en jämförelsevis hög nivå. Antalet ärenden till åklagare har ökat och antalet ärenden som ligger på vänt har minskat. Aktiviteten är hög i den yttre verksamheten och åtgärder genomförs dagligen för att skapa säkerhet, trygghet och ordning i våra städer, samhällen och byar. Man har infört så kallat patrullstöd som gör att poliser som finns ute får hjälp med dokumentation av ärenden och slipper känna stress över allt de ska skriva när de kommer tillbaka till kontoret. Det ökar effektiviteten vilket också märks på resultaten.

Utmaningar finns. Den organiserade brottsligheten har ökat och kräver stora utredningsresurser. Internet har skapat en ny typ av brottslighet som ställer krav på delvis annan kompetens.

Glädjande nog är söktrycket stort till de utbildningsplatser som också ökar i antal. I Örebro finns ännu ingen polisutbildning.

Poliserna behöver bli fler. Om det finns en samstämmig politisk inriktning. Ambitionen är att de ska vara tiotusen fler år 2024. Med tanke på de kommande årens stora pensionsavgångar är det betydligt fler nya poliser som behöver rekryteras. Glädjande nog är söktrycket stort till de utbildningsplatser som också ökar i antal. I Örebro finns ännu ingen polisutbildning. Visst skulle det underlätta den framtida rekryteringen i polisregion Bergslagen om vi också hade utbildning här. Andra platser står före oss i kön men kanske är det också dags att börja driva frågan om att utbilda poliser i Örebro.

De förtjänar allt emellanåt positiv uppmärksamhet och beröm. Precis det skedde efter terrordådet på Drottninggatan i april förra året.

Att poliser möts av stenkastning, okvädningsord och motstånd också i vårt län är oroväckande. De som representerar samhällets ordningsmakt ska kunna fullgöra sin uppgift på ett rimligt sätt. De förtjänar allt emellanåt positiv uppmärksamhet och beröm. Precis det skedde efter terrordådet på Drottninggatan i april förra året. Då fick poliser en klapp på axeln och deras polisbilar blev överrösta av blommor. Det blev så synligt där och då vad det betyder att ha en polis som uppträder ansvarsfullt, inte är korrupt, som behandlar alla lika och som ofta klarar upp brott.

Det är som vanligt – vad du och jag gör i vardagen har betydelse för hur starkt och robust samhället blir.

Jag tror också att om vi är många som då och då uppmuntrar polisen och värderar deras samhällsinsats så blir det en signalgivning till stenkastare att deras beteende är oacceptabelt. Det är som vanligt – vad du och jag gör i vardagen har betydelse för hur starkt och robust samhället blir.

Så ge lite tack till en polis då och då!

Maria Larsson

Landshövding i Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons