Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länstrafiken inför ett lågtrafikkort för halva priset

De senaste åren har vi bedrivit ett intensivt arbete för att förbättra kollektivtrafiken i länet. Vi har förstärkt tågtrafiken där det är möjligt. Byggt ut expressbusstrafik.

Annons

Först ut var Nora och Hällefors men fler linjer är på väg. Vi har gjort om hela stadstrafiken i Örebro efter många synpunkter från örebroarna. Dessutom har vi förändrat taxorna för att göra det billigare att åka tåg och ge alla möjlighet att fortsätta med stadstrafiken utan merkostnad.

En återkommande synpunkt har varit önskemålet om att införa rabatter för resenärer som av olika anledningar har sämre ekonomiska förutsättningar. Det har handlat om pensionärer, studenter och många andra grupper. Vi har försökt lyssna på synpunkterna men ändå hitta en möjlighet att resa billigare som är mer generell. Att vi ska slippa intyg eller åldersgränser som ska bevisa om man har rätt att resa till en lägre kostnad.

Som ett svar på dessa önskemål inför vi från och med i sommar ett lågtrafikkort. Tanken är att alla de som har möjlighet att resa vid en annan tidpunkt än när det är som allra trängst på bussen eller tåget ska kunna resa billigare. I praktiken riktar det sig till alla de som inte primärt använder bussen för att resa till arbetet. En grupp som kan ha stor nytta av det nya lågtrafikkortet är till exempel pensionärer som ofta kan styra sitt resande friare. Men det kan finnas många andra grupper som tycker att lågtrafikkortet fungerar för deras behov. Det kan vara ett bra sätt att resa billigare för arbetslösa, föräldralediga och kanske till och med för vissa studenter.

Det nya lågtrafikkortet är ett månadskort som gäller mellan klockan 9 och klockan 15 och efter kloc-kan 18 på kvällen. Dessutom gäller det hela helgerna och andra röda dagar. Vill man trots det resa under högtrafiktid får man lösa vanlig biljett, men självklart kommer man även i framtiden kunna resa gratis till och från ett besök i sjukvården på sin kallelse oavsett tid på dagen. Kortet kommer att vara opersonligt. Det betyder att man kan köpa ett kort och dela på i familjen om man tycker att det passar bra.

Priset för ett kort som gäller i stadstrafiken i Lindesberg och Karlskoga kommer att kosta 185 kronor och ett kort som gäller i stadstrafiken i Örebro kommer att kosta 250 kronor. Det betyder att lågtrafikkortet kommer att kosta hälften så mycket som ett vanligt månadskort.

Det kommer också finnas ett lågtrafikkort som gäller på alla bussar och tåg i hela länet. Det kortet kommer att kosta 600 kronor per månad och är alltså mer än 1 000 kronor billigare än ett vanligt länskort.

Förhoppningen är att alla ska tjäna på det nya lågtrafikkortet. Fler resenärer kommer kunna resa billigare. Det blir mindre trångt på bussen eller tåget för alla de som måste resa när det är rusningstrafik och det blir än jämnare trafik över hela trafikdygnet.

Om försöket slår väl ut kan det dessutom bli aktuellt att införa en ren lågtrafik-taxa också. Att det helt enkelt blir billigare att köpa enkelbiljetter och att resa med rabattkort om man väljer att resa i lågtrafiktid.

Ordförande Länstrafiken (S)

Jonas Karlsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons