Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laxås tomma plånbok

Annons
Inte mycket i plånboken. Likviditeten i en kommun borde räcka för att betala räkningar i 30 dagar. Laxås likviditet räcker i 40 minuter, skriver företrädare för oppositionspartierna i kommunen.  Arkivbild: Fredrik Sandberg/Scanpix

De allra flesta som följer nyheterna om Örebro län har förstått att Laxå kommun har stora ekonomiska problem. Problem som kan bli krisartade om inte politiken och verksamhet skapar ett nytt sätt att arbeta och förhålla sig till varandra. Under de senaste veckorna har Laxå kommun drabbats av två chockartade nyheter – Esab varslar 170 medarbetare och flyttar produktionen av mindre svetsaggregat till Polen samt att kommunen behöver spara ytterligare 32 miljoner kronor fram till 2016.

Laxå kommun är den kommun i Sverige som utmärker sig mest negativt inom det ekonomiska området på flera olika sätt, den kommun som finns bland de allra sämsta bland Sveriges 290 kommuner när det gäller ekonomi även om majoriteten gör sitt bästa för att skapa förändring utifrån sitt synsätt.

Sedan 1971 har kommunen tappat befolkning varje år, under mer än 40 år har invånarantalet minskat med mer än 4 000 personer. Det har främst skett genom utflyttning av yngre invånare som i sin tur resulterat i att färre barn föds så att nu är det långt fler personer som avlider varje år än barn som föds.

Ekonomiskt slår detta direkt på kommunens ekonomi då varje invånare statistiskt resulterar i cirka 45 000 kronor i skatteintäkter och statsbidrag för kommunen. En enkel multiplikation visar att dessa 4 000 personer (om de bott kvar) skulle inneburit cirka 180 miljoner kronor ytterligare till kommunens kassa varje år. Under de två senaste mandatperioderna (2003-2011), då Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har styrt, har kommunen tappat 849 invånare som skulle varit ”värda” 38,2 miljoner för kommunen.

Soliditeten – hur mycket eget kapital i förhållande till de totala tillgångarna – har stadigt minskat under dessa år, så att i årsredovisningen 2011 har Laxå kommun en soliditet på minus 3,6 procent. Kommunen har alltså skulder på drygt allt man äger. Men det är inte hela sanningen, då de pensionsskulder som uppkom före 1998 inte räknas in i kommunens balansräkning utan läggs utanför som en ”ansvarsförbindelse”. Om dessa också skulle räknas in, är soliditeten minus 106,6 procent. Laxå är alltså skyldig allt man äger, lika mycket till och därefter ytterligare 6,6 procent. Hur ska dessa skulder kunna betalas om dagens politik fortsätter?

Likviditet – hur mycket pengar som finns på kommunens bankkonton att betala löner för, köpa in mat till skolluncherna, betala asfaltläggning under sommarhalvåret, etcetera. Likviditeten har minskat betydligt under de senaste åren, så att det vid slutet av 2011 fanns en likviditet på endast 22 000 kronor. En ”normal” kommun bör ha tillräckligt med likviditet att betala räkningar under cirka 30 dagar. För Laxå kommun handlar det om 40 minuter.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet (majoriteten) har naturligtvis sett detta komma och de gör det bästa de kan för att lösa dessa problem, men det räcker inte.

För att rädda kommunen och vända trenden krävs en förändrad politik, fokusering på kommunens kärnområden (det lagstadgade), ökat samråd med våra medborgare, villighet att ta in andra utförare än kommunen med mera. Vi vill gärna också att Sveriges kommuner och landsting (SKL) får möjlighet att hjälpa kommunen att få en ekonomisk genomlysning genom deras analysgrupp.

Våra respektive partier i ”Ett bättre Laxå” (Kristdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Miljöpartiet) ställer upp på ökad samverkan mellan oss och majoriteten och mindre ”bråk”. Vi vill söka samarbete i Laxå kommun gällande ekonomin för att undvika en ekonomisk kollaps och därmed rädda kommunen.

Vi har alla ett ansvar för kommunens framtid och utveckling. Vi anser att Laxå kommun har flera fördelar som kan och bör användas bättre i framtiden. Det är vi som politiker skyldiga kommunens invånare.

Gustav Beck-Friis

Moderaterna

Ivonny Larsson

Centerpartiet

Gunnar Tingö

Folkpartiet

Sara Pettersson

Miljöpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons