Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsmedelskedjan i EU är nog den säkraste i världen

Annons
Slakteri. Förra året uppdagades en skandal där tusentals ton hästkött såldes som vanligt biffkött. EU har sedan dess arbetat hårt för att återställa förtroendet för livsmedelsbranschen hos allmänheten.

För ett år sedan var hästköttskandalen förstasidesstoff både i och utanför EU. I vissa matvaror hade nötkött bytts ut mot hästkött. Skandalen synliggjorde hur komplicerad livsmedelskedjan har blivit i dagens globaliserade samhälle. Bedragarna hade utnyttjat svagheter i kontrollsystemet. Det gick ut över både hederliga företagare och konsumenter vars förtroende för livsmedelsindustrin nådde ett bottenrekord.

Skandalen omfattade hela EU. Därför använde EU-kommissionen och de nationella livsmedelsmyndigheterna EU:s system för att snabbt varna för specifika livsmedel och utbyta information om provresultat. Tillsammans med nationella myndigheter och livsmedelsföretag spårade vi källan till bedrägerierna.

Det visade sig att de aktuella produkterna inte var farliga i sig, men bedrägeriernas omfattning visade också att myndigheternas möjligheter att agera var begränsade. Vi insåg att ett sådant utbrett hot mot livsmedelskedjan måste angripas på EU-nivå.

Kommissionen reagerade omedelbart och lade i mars 2013 fram en handlingsplan med en rad åtgärder för att hantera bristerna i livsme-delskedjan och bekämpa bedrägerier i framtiden. I början av mars 2013 genomförde EU-kommissionen tillsammans med medlemsländera ett test i hela EU som visade att mindre än fem procent av de testade processade köttvarorna innehöll häst-dna och att i omkring 0,6 procent av hästkropparna fanns det spår av fenylbutazon.

Nu har ett år gått sedan hästköttsskandalen briserade och vi har genomfört en rad åtgärder för att minska risken för att de ska hända igen.

De allra flesta livsmedelsföretag är hederliga och följer lagen. Men för att säkerställa bästa möjliga konsumentskydd måste hela livsmedelskedjan vara stark. Vi anser nu att alla kända brister är åtgärdade. Livsmedelskedjan i EU är nog den säkraste i världen. Alla livsmedel kan spåras och tas bort från butikshyllorna bara några timmar efter ett larm.

Förra årets larm är kanske inte det sista, men sedan dess har vi gjort det mycket svårare för bedragarna att begå liknande brott igen. Vi har bemött krisen snabbt, effektivt och på bred front med full insyn i arbetet. Ett år efter hästköttskandalen finns det all anledning att tro att konsumenternas förtroende för livsmedelssäkerheten är högre än före skandalen.

Tonio Borg

EU:s folkhälsokommissionär

Tonio Borg.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons