Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Människor ska inte dömas utifrån sitt kön

Annons
Debattörerna anser att människor inte ska dömas utifrån sitt kön, utan vad de kan prestera, deras personlighet och vad de vill. Det är verklig jämställdhet.

Replik

Thomas Wetterberg antyder i sin replik i NA den 17 januari till vår debattartikel ”Sluta räkna kön överallt” (8/1) att vi möjligen är okunniga om vad jämställdhet handlar om, eller ointresserade av kunskapsläget i frågan. Vidare misstänkliggörs våra argument som ”biologistiska”, och genom att liknas med argument som används av till exempel motståndare mot kvinnors rösträtt. Inga av dessa påståenden är egentligen hållbara argument, utan skulle kunna tolkas som ”vare sig de har rätt eller inte, bör ni inte lyssna”.

Kvotering handlar i slutändan om diskriminering av enskilda individer: den man som kvoteras bort kan mycket väl vara mer feminin än den kvinna som får jobbet.

Wetterberg håller med om att vi inte kan veta om 50/50 är den mest jämställda fördelningen, men tycker ändå att det är rätt att tvinga fram en sådan med hjälp av diskriminering (vilket kvotering i grunden är). Han avslutar också med att ”om vi i egenskap av att vara kvinna eller man har tilldelats olika egenskaper och funktioner i samhället, så bör väl dessa erfarenheter tas tillvara”. Det är viktigt att minnas att könsskillnader bara är tydliga på gruppnivå. Kvotering handlar i slutändan om diskriminering av enskilda individer: den man som kvoteras bort kan mycket väl vara mer feminin än den kvinna som får jobbet.

Inom många områden i dag visar det sig att män och kvinnor är lika väl rustade, och om man rekryterar objektivt efter vad som krävs för uppgiften, kan man förvänta sig en jämn fördelning av egenskaper som inte är avgörande (till exempel kön). Om uppgiften tilltalar någon viss grupp speciellt mycket, lär den gruppen bli överrepresenterad, utan att någon därmed blivit diskriminerad.

Har vi nått så här långt utan könskvotering, så ska vi definitivt låta bli det framöver.

Det är inte vi två som säger att jämställdhet är lika andel kvinnor och män. Vi kritiserar dem som påstår det. Det är den som sätter siffror som mål för jämställdheten, som är skyldig att visa varför det skulle vara just de siffrorna inom till exempel ett yrke eller i en bransch som motsvarar ”jämställt”. Vi menar att det inte finns en sådan siffra.

Sverige har inte blivit så jämställt som det har blivit för att vi räknat kvinnor och män och tvingat in människor i yrken eller utbildning, utan för att vi ger människor lika möjligheter och frihet att välja vad de vill utbilda sig till, att verka inom olika yrken, att kunna ha sina barn på förskola och vara hemma med barnen med föräldrapenning och så vidare. Har vi nått så här långt utan könskvotering, så ska vi definitivt låta bli det framöver.

Vi anser att människor inte ska dömas utifrån sitt kön, utan vad de kan prestera, deras personlighet och vad de vill. Det är verklig jämställdhet.

Josefin Utas

jämställdhetspolitisk talesperson, Medborgerlig Samling

Ulf Wiger

ordförande, Medborgerlig Samling Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons