Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

 Markera mot Syrien

Annons
Tillfälligt lugn. Några barn värmer sina händer över en eld i Idlib i norra Syrien. Arkivbild: Rodrigo Abd/Scanpix

Miljöpartiet anmäler försvarsminister Sten Tolgfors, och språkröret Gustav Fridolin säger att ”Sverige ska inte förstöra sitt goda rykte.” Så utryckte han sig i frågan kring Sveriges militära samarbete med Saudiarabien.

Nu står hela Sverige på ett ben och några politiker förvånas över hur vi kan ha ett samarbete med en diktaturstat. Att Saudiarabien förser sig med svensk vapenteknologi är oacceptabelt och sätter den politiska eliten i ett pressat läge. Vi undrar varför det blir sådant liv när vi säljer vår teknologi till andra, men när det gäller att ta ärlig och stark ställning mot folkmord på andra sidan gränsen så är vi tysta som möss.

Arabiska våren 2011 kom för att blomma i hela den arabiska halvön. Som en dominobricka faller fästningarna för tyrannerna den ena efter den andra. Lavineffekten sprider sig på ett explosionsartat sätt genom regionen.

Nu håller världen andan och rampljuset riktas mot Syrien där dödssiffrorna närmar sig 10 000. Deras brott är ett av det mest förekommande i världen, att säga nej till förtryck och drömma om frihet på allmänna platser som gator och torg.

Oroligheterna bröt ut för cirka ett år sedan i mitten av mars 2011. Militärens grymma och hänsynslösa metoder förvånar omvärlden, trots vaga försök att sätta stopp för massakerna så fortsätter de hänsynslösa angreppen mot de mänskliga rättigheterna.

Vi undrar varför Sverige ska vara sist och tyst i sitt agerande? Det förvånar oss att leva och verka i ett land som värnar om människovärde och yttrandefrihet så mycket att man har bytt ut sin religion från att tro på skaparen till att tro på människan och dess rättigheter. I dag står Sverige framför en granskning av sitt varumärke, håller den vad den lovar?

Vi undrar varför man inte kan göra det lilla som att kalla hem Sveriges ambassadör i Damaskus och därmed markera att Sverige inte sätter eget intresse framför människovärdet? Kanada har gjort det, varför kan inte vi?

Det finns många frågetecken och vi söker svar, men vi finner inga. Det handlar inte enbart om affären med Saudiarabien, listan kan bli oändligt lång när det gäller dubbelmoral i den svenska politiken. Det handlar inte enbart om människorna i Syrien utan i hela världen.

Sverige förde ett krig mot terrorismen i skuggan av händelserna den 11 september och tog därmed plats som väktare för människovärdet. Men det agerandet som var då och det som är nu tyder inte alls på att människor har lika värde. Vem blir först med att anmäla Carl Bildt?

Ta hem svenska ambassadören från Syrien nu. Så billigt är inte det svenska varumärket.

Yusuf Abdow

Amer NourÖrebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons