Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Meborgerlig samling: Sluta räkna kön överallt

Annons

Jämställdhet är på agendan som aldrig förr. Problemet är att debatten innehåller en mängd förenklade problembeskrivningar. En sådan är att jämställdhet vore synonymt med lika andel kvinnor och män överallt.

Det påstås att kön är inlärt. Självklart påverkas vi av vår omgivning, men kön handlar också om biologi, det vill säga vårt genetiska arv. Detta är för de flesta inget nytt, men i politikens värld verkar det helt glömts bort.

Människan är precis som övriga djurarter påverkad av evolutionen. Under större delen av människans tillvaro har livet varit hårt och farligt: Många kvinnor dog i barnsäng och barnadödligheten var hög. Lika fördelning av arbetsuppgifter mellan könen var inte möjlig då. En ordning där mannen stod för familjens beskydd och försörjning, medan kvinnan skötte hushållet och barnen, gav bäst chans att överleva.

Politiker ska inte försöka styra människors livsval utan säkra frihet och lika rättigheter för alla.

Våra förutsättningar har förändrats, men vår historia har satt spår i form av biologiska könsskillnader på gruppnivå. Det följer logiskt att män och kvinnor i snitt inte kommer att göra samma val eller reagera lika. Detta är anledningen till att vi inte ska sätta mål som innebär att ha lika andel kvinnor och män i alla sammanhang. Vi vet helt enkelt inte om 50-50 är det som är mest jämställt!

Politiker ska inte försöka styra människors livsval utan säkra frihet och lika rättigheter för alla. Målsättningen, jämställdhet, är när alla är fria, trygga och kan välja sin egen väg i livet, även om vägen råkar vara könstypisk.

Josefin Utas

jämställdhetspolitisk talesperson Medborgerlig Samling

Ulf Wiger

ordförande, Medborgerlig Samling Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons