Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men vi i Örebro ska gå före

Annons
Väntar inte. I Örebro har vi över partigränserna valt att inte vänta på regeringen eller FN. Vi har satt upp mål för minskningen av vår klimatbelastning i vår klimatplan, skriver socialdemokraten Peter Dahlgren. På bilden: biogasdrivna bussar i Örebro. Arkivbild: Håkan Risberg

I morgon börjar FN:s klimattoppmöte i Durban, Sydafrika. Läget är allvarligare än någonsin. Klimatet förändras snabbare än vad vi kunna förutspå. Utsläppen minskar inte i den omfattning som behövs globalt. Tidigare utsläpp har förmodligen redan gjort större skada än vad tidigare beräkningar hoppats på. Samhällets modeller för att förstå och hantera förändringar är inte anpassade efter de stora omställningar världen står inför.

Att få till bindande avtal mellan världens länder är av yttersta vikt. Men i Durban måste världens länder också diskutera hur vi hanterar de svåra skador klimatförändringarna orsakar både miljö, djur och människor. Svår torka, översvämningar, stigande matpriser och brist på rent vatten och livsmedel finns redan i dag och är bara början på förändringarna för våra samhällen.

Klimatförhandlingarna går trögt, det ska vi inte sticka under stol med. Därför är det desto viktigare att enskilda unioner, länder och städer vågar gå före. Exempel på det är att fler och fler enskilda länder och städer engagerat och framtidsinriktat deltar i vad som kallas ”the green race”.

I dag är det lönsamt och smart att investera i klimatsmart teknik. Det ger konkurrensfördelar och resurser över till annat. Dessutom sparar det på vår miljö. Tyskland är ett intressant exempel som avvecklar all kärnkraft och bland annat investerar mest i solceller per medborgare i världen. Sydkorea gör en stor kraftansträngning där det privata och offentliga tillsammans finansierar och regeringen samordnar miljöinvesteringar. Både Tyskland och Sydkorea har som mål att skapa världens energieffektivaste ekonomier. Smart för både klimat och jobb.

I Sverige är avsaknaden av liknande strategier nästan obehaglig. Regeringen Reinfeldt vill inte delta aktivt i någon form av näringspolitik för miljöns skull. Regeringen avskaffade till och med klimatinvesteringsprogrammet som var en antydan till den investeringsfond för klimatomställning Sverige verkligen behöver.

I Örebro har vi över partigränserna valt att inte vänta på regeringen eller FN. Vi har satt upp mål för minskning av vår klimatbelastning i vår klimatplan. Vi tänker försöka erövra en ledartröjan i den gröna tävlingen. Vi har redan gjort stora investeringar i biogas och energieffektiviseringar. Nu fortsätter vi arbetet för att byta ut den energi vi använder i dag till förmån för förnybar energi. Örebro kommun kommer köpa vindkraft. Örebro kommun måste investera för att producera mer biogas. Vi måste bli världens grönaste transportstad – där cykeln, kollektivtrafiken och samordnade varutransporter står i centrum. Örebro kommun måste dessutom bli ännu bättre på planering för bostäder, verksamheter och transporter. Hur vår stad ska klara klimatmålen beror till stor del på vilket sätt vi låter staden växa och utvecklas.

Även om USA lyckas sätta krokben på förhandlingarna i Durban kan de inte sätta krokben för alla de människor, städer och regioner som nu ställer om sitt sätt att leva och sin ekonomi. Allt i riktning mot hållbarhet och ökad konkurrens kraft. Det betyder mindre pengar till olja och mer till välfärd och en god miljö. USA missar kanske tåget för de fortsätter åka i stora bensinbilar. Örebro tänker inte göra det. Vi tänker vara med i framkant.

Peter Dahlgren (S), ledamot i Örebro kommunfullmäktige och talesperson för miljö- och klimatfrågor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons