Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Menar NA allvar med kvinnofrid?

Annons

Kvinnor och män, tjejer och killar i Örebro och Nerikes Allehanda! Vi måste gemensamt ta ställning mot mäns våld mot kvinnor och för kvinnofrid. Vi måste tillsammans uppmärksamma världen på en av de största orättvisorna: förtrycket av kvinnor.

Mäns våld mot kvinnor är ett allvarligt samhällsproblem och ett hot mot kvinnors och barns hälsa, välbefinnande och liv. Kvinnor och män, flickor och pojkar ska ha samma rätt och samma möjlighet till kroppslig integritet. Alla människor ska kunna leva i frihet från rädsla för att utsättas för våld och övergrepp.

Den största delen av mäns våld mot kvinnor begås av någon som kvinnan har eller har haft en relation till, men ibland händer det att kvinnor blir utsatta för våld av någon okänd, i offentlig miljö.

Att en kvinna utsätts för våld och våldtäkt förekommer dock i alla samhällsgrupper och handlar först och främst om makt, inte sex. Våldet leder till fysiskt och psykiskt lidande och påverkar ofta den våldsutsatta kvinnans hela livssituation.

Nerikes Allehanda har haft en långvarig kampanj för kvinnofrid. När nu NA på ledarsidan publicerar en debattartikel som går ut på att kvinnor som åker svarttaxi får skylla sig själva om de blir våldtagna gör det att vi skäms.

Vi skäms för att NA bara har låtsats stödja kvinnofridsarbetet för att få sig själva att framstå i bättre dager. Att få det att verka som man bryr sig om att hälften av Örebros medborgare inte har samma möjligheter och rättigheter som den andra hälften. Sanningen blottas nu och vi ser åter hur gamla fördomar om hur kvinnor och män ska, och bör vara bankas ut till NA:s alla läsare.

En viktig insats för att mäns våld mot kvinnor ska upphöra är att vi alla tar vårt ansvar för våldet och de strukturer som orsakar våldet. Att vi säger ifrån när ett skämt är sexistiskt, när någon trakasseras på arbetsplatsen eller när någon i min närhet brukar våld. Eller att man inte trycker texter med sexistiskt innehåll i Örebros enda dagstidning.

Vi vill att våldet mot kvinnor ska upphöra och vi tar avstånd från mäns våld mot kvinnor. Det räcker nu!

Malin TinjanVänsterpartiet

Hanna RichterLedarskribent ETC Örebro

Fotnot. Se även ledarsidan där Lars Ströman svarar på debattartikeln.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons