Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderat ”rättvisa” ger mer åt dem som redan har

Annons

Jobbskatteavdraget är en fråga om rättvisa ”eftersom det är viktigt att den som jobbar ska kunna leva på sin lön” skriver Elisabeth Svantesson och Oskar Öholm i lördagens NA.

Så det är alltså M-rättvisa. Att den som är ung, frisk och stark med rätt utbildning och rätt kontakter kan få jobb och leva på sin lön. Den som har utländsk bakgrund, den som är sjuk, arbetsskadad eller har ett annat funktionshinder eller den som är äldre och blivit uppsagd och som är ointressant för arbetsgivarna, kan i ”rättvisans” namn lämnas utanför. Många av de arbetsskadade, som inte fått sin skada godkänd som arbetsskada, är kvinnor med belastningsskador från vård- och omsorg och från städbranschen.

Socialdemokraterna vill rikta den sänkta arbetsgivaravgiften så att de som är unga och långtidsarbetslösa ska ha lättare att få jobb. Det är deras kompetens som arbetsgivarna kan behöva en sänkt avgift för att våga pröva.

Vad gäller rut och rot så anser Elisabeth och Oskar att S vill ”försämra och begränsa”. Det är även det en fråga om perspektiv. Rut ska inte användas för att välbärgade ska kunna köpa läxhjälp för att barn, som redan klarar sig bra i skolan, ska höja sina betyg. Eller till kockhjälp i köket när man ska ha kalas hemma. Det finns de som har värre ”livspussel” som ska fogas ihop. Vi har en segregerad skola i dag där de som är nyanlända och inte hunnit lära sig svenska inte har någon möjlighet att hjälpa sina barn med läxorna. Rut ska inte användas för att öka skillnaderna mellan de starkaste och de svagaste eleverna. Skatten ska användas till att öka resurserna i skolan så att alla får chansen att lära sig och utvecklas. Det är socialdemokratisk rättvisa.

Rut ska kunna användas av äldre som inte längre orkar med allt hemma. Rot ska kunna användas i lågkonjunktur när arbetsmarknaden behöver stimulans. Det ska också kunna användas för att renovera hyreslägenheter, vilket är aktuellt när miljonprogramsområdena behöver rustas upp.

Att S ”inte röstat för att en ensamstående hårt arbetande förälder skulle få behålla mer av sin lön” undrar debattörerna över. De tar som exempel ett vårdbiträde som får 18000 kronor per år i jobbskatteavdrag. I ”rättvisans” namn kanske de kunde nämna den betydligt högre summa de själva får behålla genom jobbskatteavdragen. Mer åt den som redan har så att säga.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons