Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna i Nora har sålt sin själ till S och V

Annons

Nu har de nya Moderaterna i Nora visat sitt rätta jag. De verkar ha sålt sin själ till den nya majoriteten.

När Centerpartiet tillsammans med samverkanspartierna tog över styret i Nora efter valet 2010 insåg vi tidigt en sak. För att klara kommande, nödvändiga strukturförändringar behöver vi öppna upp, tänka om och pröva nytt.

Detta stärktes inte minst av samhällsanalytikern Björn Sundström från SKL (Sveriges kommuner och landsting) som föreläste i fullmäktige. Hans budskap var klart och tydligt: den offentliga sektorn klarar inte att ensamt stå för all välfärd i framtiden. Nya aktörer och modeller för finansiering måste till.

Nu är det inte så lätt att öppna upp den offentliga sektorn i en långvarigt S-styrd bruksort som Nora. Det egna företagandet betraktas som – om det inte handlar om ren och skär produktion – något skumt, som i första hand riskkapitalister ägnar sig åt.

Centerpartiet startade tidigt upp arbetet om valfrihetssystem inom hemtjänsten under 2011. Under ett flertal tillfällen har frågan diskuterats i både socialnämnd, kommunstyrelse och fullmäktige. Alltid med moderaternas ivriga bifall.

I ett uttalande antaget av moderaternas styrelse i mars 2012 står att läsa: ”Flera externa aktörer inom den offentliga sektorn där Rut, Rot och Lov är viktiga redskap för att utveckla välfärden i kommunen, vilket också innebär en ökad valfrihet för medborgarna.”

För att inte tala om alla de dokument som moderata partiet antagit både på lokal nivå och riksnivå, som stadgar att valfrihet inom äldreomsorgen är avgörande för att höja kvaliteten.

Så småningom klubbades förslaget om valfrihetssystem igenom kommunfullmäktige i Nora. Med moderaternas ivriga bifall. Konstigt vore väl annars, detta parti som alltid ansett sig stå på företagens sida. Men vad händer sedan? Jo, när så kommunen arrangerar ett möte med företagare och tjänstemän om valfrihetssystem inom hemtjänsten så reser sig Tom Rymoen, M, kommande ordförande i socialnämnden, upp och deklarerar att ”det ska minsann inte bli något med Lov under de kommande två åren”.

Så går det till när Moderaterna i Nora säljer sin själ till S och V … i utbyte mot vad?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons