Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna: Tid att hedra hjältarna från brandsommaren

Annons
Isabella Gärds är en av de specialutbildade skogsbrandmännen som jobbade med att släcka en av sommarens skogsbränder i Småland.

Sommarens skogsbränder innebar svåra prövningar för boende, skogsägare och brandbekämpare – men gav också upphov till nya hjältar: människor som visade prov på mod och handlingskraft i svåra situationer eller som gjorde särskilda uppoffringar eller ansträngningar för att hjälpa sina medmänniskor. När brandröken nu har lagt sig är det tid att hedra och hylla dem som stigit fram och tagit ansvar under denna svåra kris.

Det finns de som tror att hjältar hör sagorna till, att det inte finns några hjältar i vår tid. De har fel. De vet bara inte var de ska titta. Hjältarna finns bland de svenska och utländska brandmännen i skogarna, bland de frivilliga på samlingsplatserna där brandbekämparna kunde få en stunds vila, bland piloterna som outtröttligt vattenbombade de flammande lågorna.

I en tid när det finns krafter som drar isär vårt samhälle är det angeläget att skapa motkrafter som för oss samman, som visar att vi ser, uppskattar och lär av varandra.

I en tid när förtroendet för vårt samhälle utmanas av populistiska krafter och utländska intressen måste vi vårda vår samhällsgemenskap. I en tid när det finns krafter som drar isär vårt samhälle är det angeläget att skapa motkrafter som för oss samman, som visar att vi ser, uppskattar och lär av varandra. Därför är det så viktigt att riksdagen med bred majoritet sagt att det offentliga belöningssystemet ska ses över, så att även svenska medborgare ska kunna få statens finaste utmärkelser: de kungliga ordnarna.

Systemet reformerades senast på 1970-talet. Då avskaffades i princip möjligheten att ge ordensutmärkelser till svenska medborgare, samtidigt som Vasaorden och Svärdsorden förklarades vilande. Serafimerorden blev förbehållen medlemmar av kungahuset samt utländska statschefer och Nordstjärneorden skulle bara tilldelas utländska medborgare.

Det framstår nu som märkligt att Sveriges finaste officiella utmärkelser kan ges till utlänningar men inte till svenska medborgare.

Vid den tiden fanns en samhällsanda som byggde på att alla skulle vara lika, ingen bättre än den andre. Gradvis har det sedan som väl är blivit mer och mer accepterat att enskilda individer som utför extraordinära insatser bör lyftas fram. Idrottsgalor, musikgalor, kulturpriser, företagarpriser och utmärkelser till goda medmänniskor är några exempel. Det framstår nu som märkligt att Sveriges finaste officiella utmärkelser kan ges till utlänningar men inte till svenska medborgare.

En italiensk brandflygspilot eller en polsk brandman, som gjorde en särskilt viktig insats den här sommaren, kan få Nordstjärneorden, men en svensk pilot eller brandman är utestängd från detta. Vi känner inte till någon annan stat som på det sättet särbehandlar sina egna medborgare och det behöver förändras.

... många svenskar gjorde storartade insatser denna sommar och förtjänar motsvarande hedersbetygelser.

I riksdagen enades i våras sex partier – M, C, L, KD, S och MP – om att belöningssystemet ska utredas och att ordnar åter ska kunna tilldelas svenska medborgare. Det är viktigt att det arbetet inleds så fort som möjligt. Den internationella hjälpen har varit avgörande för sommarens brandbekämpning och självklart ska våra europeiska vänner i flygplan och brandfordon hedras på olika sätt – men också många svenskar gjorde storartade insatser denna sommar och förtjänar motsvarande hedersbetygelser.

Tobias Billström

gruppledare för Moderaternas riksdagsgrupp

Andreas Norlén

Moderaterna, ordförande riksdagens konstitutionsutskott

Lotta Olsson

Moderaterna, riksdagsledamot, Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons