Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mörklägg inte Askersunds landsbygd

Annons

Den 8 februari hålls ett möte i Lerbäck om hur landsbygden ska lysas upp. Kommunens kassakista börjar inte helt oväntat bli tom. Mer eller mindre genomtänkta och akuta sparförslag tas fram – bland annat att släcka delar av gatubelysningen i småorterna och i centralorten. Rimmar detta med slogan att hela Askersund ska leva?

Som vanligt när det gäller akuta insatser är det inte lätt att tänka på alla konsekvenser. Tekniska förutsättningar gör att det inte går att släcka belysningar hur som helst. Arbetet med planering, släckning och återtändning kostar så mycket att detta skulle betala en lång driftstid. Besparingen blir marginell.

En mycket viktig konsekvens är dock de personliga och konkreta följder en mörkläggning för med sig. Risken för olyckor ökar längs skolbarnens väg till busshållplatsen. Många i tätorter tycker med viss rätt att det är obehagligt att vara ute på dåligt upplysta platser. Friheten och tryggheten minskar när mörkret faller.

På flera ställen i kommunen borde belysningen i stället förbättras vid övergångsställen, busshållplatser, vissa gång- och cykelleder. I väntan på en sådan ljusare framtid vill vi moderater lämna några förslag till besparingar som gör att akuta släckningar inte behövs.

1. Minska ner tekniska förvaltningens organisation. Denna är skapad för att passa en kommun som är mycket större än vår. Pågående personalnedskärningar gör behovet av översyn än viktigare. Genom att vi blir allt färre medborgare måste vi anpassa storleken på organisationen och antalet tjänstemän till de resurser vi har. Det behövs inte så stora besparingar för att kunna behålla nuvarande belysningar.

2. Ett annat och mer framåtsyftande sätt att minska kostnaderna är att snarast bilda en gemensam teknisk nämnd för fler sydnärkeskommuner. Fördelade kostnader ger utrymme för bättre resursutnyttjande inom fler områden – bland annat just gatubelysningarna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons