Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppet brev till politiker: Inge oss mer mod och tillit

Annons
En polis övervakar kön av ankommande flyktingar i snålblåsten vid Hyllie station utanför Malmö 2015.

2015 blev flyktingströmmen oss övermäktig och vi tog vårt ansvar.

Så lyder berättelsen från er som är satta att leda landet. Vi väljare kan nog förstå och ha respekt för det.

Men det är också sant att ni svek oss. Ty när ni bytte språk och argument förändrade ni vår självbild och vår världsbild. Ni tog ifrån oss stoltheten över oss själva och tilliten till vår förmåga. Därmed skadade ni den grundbult vi behövde för att lösa de problem vi står i.

Det som för tre år sedan var otänkbart blev efter hand tänkbart och så småningom vardag och vedertagen sanning.

Ert svek var inte att ni temporärt – det var ju så det var tänkt – stramade åt flyktingmottagningen. Ert svek var att ni skiftade fokus från flyktingens nöd till vår bekvämlighet. Att ni gjorde offren till förövare. Att problemen blev deras fel. Deras nöd störde ordningen. Vår ordning.

Det som för tre år sedan var otänkbart blev efter hand tänkbart och så småningom vardag och vedertagen sanning. För att stå ut med oss själva tvingades vi förhärda våra hjärtan. Så blev vi ett folk av gärningsmän, ett folk med flackande blick, sjukt av den förträngda insikten att vi vänder nödställda ryggen. Så tappade vi kursen. Ty det folk har spårat ur som ser det som självklart att bo bekvämt och resa fritt och samtidigt förvägra den hemlöse skydd. Ni släppte fram en latent rädsla och blockerade ett latent mod hos oss alla. Oavsiktligt började ni då spela på samma planhalva som terroristen, vars mål är att sprida fruktan.

Det finns ett grundläggande skäl till oro: klimatfrågan – ty den hotar vår överlevnad.

I denna rädsla har vi nu en valrörelse. Dess uppstart förskräcker. Skräckscenarierna är legio, åtföljda av närmast desperata överbud om hårdare tag som bara ökar rädslan. Våld föder våld. Rädslan ökar när grupper ställs mot varandra. En lösning fungerar bara om den inkluderar alla. Ja, också flyktingen och den kriminelle.

Det finns ett grundläggande skäl till oro: klimatfrågan – ty den hotar vår överlevnad.

Så ena oss nu kring den. Och förbered oss för dagar då klimatflyktingar står vid vår dörr i okänt antal. Nej, vi kan inte stänga dem ute, ty förtvivlan tar sig förbi både murar och maskingevär. Genom att förbereda oss för att ”krisen eller kriget kommer” visar ni ju att vi i morgon kan komma att behöva det skydd vi idag förvägrar andra. Men vem kommer då att stå upp för oss om inte vi står upp för andra?

Spela inte på vår rädsla. Ta inte intryck av den larmande mannen med järnröret. Ta i stället rygg på kvinnan med vattenglaset som med förtvivlans mod står upp för den nödställde. Det är hon som bygger landet. Berätta för oss om vad vi kan skapa i hennes anda. Förklara för oss tills vi på djupet förstår att Moder Svea, alla sina bekymmer till trots, inte alls är i kris, utan att förtiga ett enda av de problem som uppenbarligen finns.

Förminska oss inte! Låt inte rädslan och hatet flytta in i våra klassrum, i våra samtal och i våra hjärtan.

Måla en framtid för oss där vi tack vare invandringen har en jämförelsevis ung befolkning som räddar vår välfärd. En framtid där vi har skapat goodwill för Sverige och en blomstrande handel i framtida tillväxtområden med länder som byggs upp efter krig genom våra unika internationella relationer. En framtid där somalier och afghaner är lika självklara som de finländare och ungrare som kom hit för en generation sedan.

Förminska oss inte! Låt inte rädslan och hatet flytta in i våra klassrum, i våra samtal och i våra hjärtan. Ge oss mod att genomleva en viss turbulens på vår globala gräddhylla. Tala om att medkänsla och inkludering har ett pris, men att de är enda vägen att utveckla vårt land.

Lär oss förstå att vår livsstil hotas långt mera om vi fortsätter jaga bort människor i nöd och att hårdare tag förhärdar oss själva. Släpp det spåret. Inge oss i stället tillit och mod!

Håkan Arenius

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons