Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärernas villkor är en jämställdhetsfråga

I Sverige ska alla kunna se fram emot ålderdomen med tillförsikt och inte med oro. Så är det dessvärre inte i dag. Ett stort antal pensionärer lever under knappa förhållanden. Majoriteten av dem är kvinnor.

Annons
pratar pensioner. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) besöker Örebro i dag. Arkivfoto: Tomas Oneborg/TT

Ingen ska i slutet av arbetslivet behöva känna oro inför åldrandet, och därför kommer nu samarbetsregeringen med åtgärder som på lång och kort sikt ska förbättra pensionärernas ekonomiska situation. Vårt pensionssystem bygger på livsinkomster. Ett arbetsliv som under de senaste åren blivit allt mer ojämlikt innebär att vi i större utsträckning får vinnare och förlorare bland pensionärerna. Visstidsanställningar, sjukskrivningar och arbetslöshet får direkt effekt på den framtida pensionen.

Pensionärernas villkor är också i allra högsta grad en jämställdhetsfråga. Kvinnliga pensionärer har 6 000 kronor mindre i månaden i genomsnittlig pension, visar Pensionärernas riksorganisation med statistik från SCB tidigare i år. I Örebro län bor 4 000 kvinnliga pensionärer med pensioner före skatt och bostadstillägg på mindre än 10 800 kronor i månaden, enligt samma rapport.

Dessa skillnader är resultatet när ett ojämställt förvärvsliv summeras. Det är kostnaden för att kvinnorna tar ett större ansvar för barn och familj, har lägre löner och i mycket större utsträckning arbetar ofrivillig deltid. Att säga att pensionärer har dåliga villkor ska inte leda till den förhastade slutsatsen att pensionssystemet är i behov av reform. Vårt avgiftsbaserade system är ett av världens mest stabila. Systemet är grunden för vår pensionsöverenskommelse och innebär att arbetslinjen säkras samtidigt som det garanterar en långsiktig hållbarhet.

Den långsiktiga lösningen för ojämlikheten inom pensionärsgruppen är i stället att bemöta ojämlikheten på arbetsmarknaden. Här tar regeringen också konkreta steg i höstbudgeten. Vi inför den av många efterlängtade tredje pappamånaden för att främja kvinnors arbetsmarknadsdeltagande. Vi satsar också på kvinnors arbetsmiljö. Inom pensionsgruppen kommer vi också att föra viktiga diskussioner kring vad som krävs för att främja ett längre arbetsliv.

På kort sikt har vi dock en situation som kräver mer snabbverkande medel. I budgetpropositionen föreslår regeringen åtgärder för att förbättra för de pensionärer som i dag har det svårast ekonomiskt. Vi höjer bostadstillägget för pensionärer, och tar steg för att avskaffa de borgerliga partiernas pensionärsskatt. Dessutom satsar vi på äldrevården för att ge trygghet åt våra gamla och deras anhöriga.

Tyvärr verkar de borgerliga partierna inte se allvaret i detta. I det budgetförslag som oppositionen lade fram i riksdagen lyser satsningarna på pensionärer med sin frånvaro. Det skiljer över fyra miljarder kronor mellan samarbetsregeringens och de borgerliga partiernas budgetförslag för pensionärerna. Samarbetsregeringen tar frågan om pensionärernas villkor på allvar. Det visar vi med konkreta åtgärder i vår budgetproposition. Att bli gammal i Sverige ska förknippas med glädje och trygghet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons