Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen satsar för en för en trygg och modern sjukvård

Annons
Regeringens satsningar på vården ska göra den modernare och tryggare.FOTO: Erik Svensson

Du ska kunna lita på att du får bra vård när du behöver den, oavsett vem du är eller var du bor. För oss duger inget annat som ambition för svensk hälso- och sjukvård. Därför gör regeringen nu de största satsningarna på svensk hälso- och sjukvård i modern tid – de satsningar som presenterades i den senaste budgeten innebär preliminärt 131,7 miljoner kronor för Region Örebro län 2018.

Det är bakgrunden till den turné för en trygg och modern sjukvård där regeringen och landstingen runt om i Sverige möts för en dialog om sjukvården. En turné som nu fortsätter med Örebro län.

När vi ser problem som stängda vårdplatser och vårdköer beror det ofta på problem med kompetens- och personalförsörjning.

En god och tillgänglig vård börjar och slutar med personalen. Ska vi klara av den sjukvård vi strävar efter, då hänger det på personalen. Att de är tillräckligt många, har en god arbetsmiljö och får använda sig av sin fulla kompetens. När vi ser problem som stängda vårdplatser och vårdköer beror det ofta på problem med kompetens- och personalförsörjning.

Många känner i dag oro inför att vården inte ska fungera när de behöver den. Att känna oro när man själv eller anhöriga är sjuka är naturligt. Men i den oron ska vi kunna känna trygghet i att vården finns där. Vi ska kunna lita på att kontakten med sjukvården fungerar snabbt och smidigt.

Därför gör regeringen stora satsningar på hälso- och sjukvården. I det möte som regeringen idag genomför tillsammans med ledningen för Region Örebro län kommer vi bland annat att lyfta tre områden – personalens förutsättningar, en tillgänglig vård och en trygg förlossning.

Personalen ska ha tillräckligt många kollegor och rätt kompetens. Personalförsörjningen har under allt för många år inte har varit tillräckligt högt upp på dagordningen. Därför satsar regeringen stort på personalfrågor, 2018 uppgår satsningarna till tre miljarder kronor. Till detta har vi gjort en satsning på utbildningsplatser för sjuksköterskor och byggt ut läkarutbildningen.

Vi fortsätter också arbetet för att utveckla samarbetet mellan länets tre sjukhus för att korta väntetiderna och öka kvaliteten i vården.

Vi ska korta väntan på vård. Regeringen ser ett behov av en skärpt vårdgaranti utifrån de förslag som utredningen God och nära vård har om att en medicinsk bedömning ska ges redan efter tre dagar. I Region Örebro län pågår arbetet för att fortsätta rusta vårdcentralerna för att bli bättre på att möta patienternas olika behov. Vi fortsätter också arbetet för att utveckla samarbetet mellan länets tre sjukhus för att korta väntetiderna och öka kvaliteten i vården.

En trygg förlossningsvård. Regeringen skjuter till en extra miljard om året i fem år för fler anställda, bättre arbetsmiljö, bättre eftervård och en sammanhängande vårdkedja inom förlossningsvården. I Region Örebro län fortsätter vi erbjuda våra anställda möjligheten att vidareutbilda sig till barnmorska, på en bra introduktion för nyanställda och på att utveckla eftervården.

Det är landstingen som levererar vård, men regeringens uppdrag är att skapa bästa möjliga förutsättningar för dem att ge bästa möjliga vård. Det är därför som regeringen gör historiskt stora satsningar, som också kommer invånarna i Örebro till del. Det är genom investeringar vi löser vårdens problem och utvecklar den svenska modellen.

Annika Strandhäll, Socialdemokraterna, socialminister

Andreas Svahn, Socialdemokraterna, regionstyrelsens ordförande, Region Örebro län

Karin Sundin, Socialdemokraterna, regionråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor, Region Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons