Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Replik. Till Lars Ströman (7/2) Bättre att svenska pensionärer flyttar ut

Annons

Enligt Lars Ströman så går det nu fyra arbetande på varje pensionär. År 2040 blir det bara två arbetande, som med sina skatter ska trygga pensionärens ålderdom. Materialismen har sitt pris och nativiteten i vårt land är bland den lägsta i världen.

Inte ens arbetskraftsinvandringen kommer att räcka till för att lösa problemen. Lösningen skulle enligt Lars Ströman kunna vara färdigutbildade filippinska sjuksköterskor inom äldreomsorgen och det skulle bli en ”bra affär för både Sverige och Filippinerna.” Ja fattas bara annat nu när den nuvarande formen av arbetskraftsinvandring, genom arbetslöshet och kriminalitet blivit till en förlustaffär för Sverige, men även för utvandrarländerna, vilka därigenom dränerats på kompetent och berikande arbetskraft.

Men färdigutbildade sjuksköterskor i överskott från lågprisländer i en globaliserad ekonomi skulle alltså kunna vårda kostsamma åldrande svenskar. Om det är okej med valutaskillnader, så vore det väl bättre, om man genom en ”äldrepeng” och genom avtal med mottagarländerna kunde underlätta en temporär utvandring av svenska pensionärer, som vill avrunda sina liv på de semesterorter de så gärna återvänt till och varit välkomna på?

Själv skulle jag nog tycka, att det vore bra mycket trevligare att få tillbringa mina sista dagar med en drink i handen på en strand i lågprislandet Thailand, eller Filippinerna, än att sitta och huttra på ett underbemannat äldreboende i ett gråkallt Sverige. Ute törs man ju inte röra sig. De skattepengar som nu går till dyr vård i Sverige skulle ju med dagens valutaskillnader räcka till så oändligt mycket mer i exempelvis Thailand. Dessutom skulle det skapa arbetstillfällen i Thailand. Arbete befordrar hälsa och välstånd, även i Thailand!

Säg, vore inte det en bra mycket bättre affär för både Sverige och Thailand, än den mellan Sverige och Filippinerna?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons