Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-politikern efter kvinnodagen: ”Mäns våld mot kvinnor är ett av våra största samhällsproblem”

Annons
Mäns våld mot kvinnor tar sig många uttryck och förekommer överallt. Bilden är ett montage.

Den internationella kvinnodagen är en dag då kvinnors situation och rättigheter runt om i världen uppmärksammas. I Sverige, ett av världens mest jämställda länder, borde det vara självklart att flickor och kvinnor har lika värde och lika rättigheter som pojkar och män har. Men när man granskar olika områden som löner, deltagande på arbetsmarknaden och pensioner så kan vi se att kvinnor kommer ut sämre på samtliga områden. Stärkt rätt till heltid, avskaffande av allmän visstidsanställning och tryggare anställningsformer är tre viktiga åtgärder för att stärka kvinnors ställning på arbetsmarknaden och därmed också den ekonomiska tryggheten.

När flickor och kvinnors hotas, utsätts för sexuella trakasserier, misshandlas, våldtas och i värsta fall mördas så påverkar det hela samhället.

Det räcker dock inte med att vara ekonomiskt oberoende för att känna trygghet. Mäns våld mot kvinnor, såväl psykiskt som fysiskt, är ett av våra största samhällsproblem. Under 2018 ökade antalet anmälda misshandelsfall, antalet grova kvinnofridskränkningar och antalet våldtäkter. När flickor och kvinnors hotas, utsätts för sexuella trakasserier, misshandlas, våldtas och i värsta fall mördas så påverkar det hela samhället. Hårdare straff för dömda, bättre hjälp och stöd till brottsoffren, och avskaffande av preskriptionstiden för vissa brott är några åtgärder som riksdagen beslutat om de senaste åren. Nu behöver arbetet för att förebygga och förhindra nya brott förbättras.

När det gäller flickor och kvinnor som är utsatta för hedersrelaterade brott och förtryck i Sverige så vet vi inte stor omfattningen är. Det vi med säkerhet vet genom organisationer som GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime, och Varken hora eller kuvad, är att många redan har förvägrats att göra sina egna fria livsval, misshandlats, hotats och i vissa fall också mördats. Arbetet med att upptäcka, bekämpa och motarbeta hedersrelaterat våld och förtryck måste förbättras. Att kunna välja det liv man vill leva och med vem man vill dela sitt liv med är en mänsklig rättighet. Föråldrade sedvänjor och synen på kvinnan som mannens ägodel hör inte hemma i vårt samhälle

S-Kvinnor har i över 100 år arbetat politiskt för kvinnors rättigheter. Vår kamp tar inte slut den 8 mars.

Arbetet för kvinnors trygghet slutar inte vid Sveriges gränser. Runt om i Europa pågår en cynisk handel med människor, så kallad trafficking, där kvinnor, unga flickor och pojkar utnyttjas och tvingas till prostitution och arbete under slavliknande förhållanden. Asylsökande och flyktingar är särskilt sårbara för människohandlarnas vidriga verksamhet. Genom samarbetet på EU-nivå så kan arbetet med att upptäcka och stoppa trafficking stärkas och förbättras,

S-Kvinnor har i över 100 år arbetat politiskt för kvinnors rättigheter. Vår kamp tar inte slut den 8 mars. Det är uppenbart att mer behöver göras för att vi ska få ett jämställt och jämlikt samhälle.

Eva-Lena Jansson

ordförande, S-Kvinnor i Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons