Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan WUC räddas

Annons
Under nedläggningshot. Wadköpings utbildningscenter ska läggas ner enligt kommunledningen. Det finns en lösning, skriver Vänsterpartiet. Bild: Katarina Hanslep

Den infekterade debatten kring nedskärningarna på skolområdet fortsätter. En kort resumé: Mot bakgrund av vikande elevunderlag och den borgerliga regeringens minskade anslag bestämde sig Gymnasienämndens majoritet för att (delvis) tömma Wadköpings Utbildningscenter (WUC) och Virginska skolan, samt att lämna externt hyrda lokaler.

Det var en brådstörtad hantering som över en natt ställde oppositionen och lärarna och eleverna på de berörda skolorna inför fullbordat faktum. Utan ekonomiskt underlag, utan föregående dialog och utan att gymnasienämnden i sin helhet haft en chans att diskutera den ekonomiska situationen inför budget 2012.

En vecka efter att bomben släppts fick ordföranden i Programnämnd barn och utbildning Thomas Esbjörnsson (S) i kommunfullmäktige frågan om man ägnat några som helst tankar åt innehållet i de olika programmen när man valde att föreslå att just WUC lokaler skulle tömmas. Svaret blev: ”Nej, här ligger rent ekonomiska hänsyn bakom, 25 000 kvadratmeter skolyta måste bort, alternativt 40 lärartjänster.” Vad som skulle ske med eleverna i det senare scenariot framgick inte.

Läraren Tord Helgesson har i två artiklar i NA sopat golvet med både majoritetspolitiker och opposition. Det är hans rätt och det är fullt begripligt att han gör så. Vänsterpartiet är i opposition. Vi kan därmed förhålla oss på två sätt. Vi kan reservera oss, bara skrika nej, och ta vår hand ifrån hela eländet. Vi har ju lagt ett annat budgetalternativ för 2012 där vi inte gör nedskärningar på välfärden och därmed inte behöver stänga några skolor. Men vi kan också välja att försöka hitta konstruktiva alternativa lösningar på problemet.

Vi väljer det senare i förvissningen om att det faktiskt går att både rädda ekonomin och att undvika nedläggning av WUC och delar av Virginska skolan. Vi tror att ett sådant förslag skulle kunna få stöd av både elever, personal, fackförbund och andra partier. Och under förutsättning att majoriteten lämnar prestigen och arbetar för en bättre kommunal gymnasieskola i Örebro kanske förslaget till och med skulle kunna bli verklighet. Vi kommer att presentera ett sådant förslag, efter samråd med berörda, så fort vi bara kan, men vi vet att det tar tid att arbeta fram bra lösningar.

Vi vill erbjuda majoriteten ett konkret, realistiskt och genomförbart alternativ till att lägga ned en av stadens nyligen renoverade, mest funktionella, moderna och ekonomiskt välskötta skolor (WUC). Det vill vi göra i stället för att öppna upp för de privata utbildningsanordnare som antagligen redan står och rycker i ytterdörren. Om S, KD och C verkligen vill värna om den kommunala skolan, så upp till bevis!

I NA den 16/12 kan vi läsa att Sveriges kommuner och landsting inte skriver ned prognosen för skatteunderlaget för 2012. Tillsammans med befolkningstillväxten kommer det, enligt kommunens ekonomichef Anne Andersson, att ge ytterligare cirka 37 miljoner till Örebro. Det finns alltså pengar som kan rädda WUC. Det kommer inte att finnas anledning till att forcera fram ett beslut av ekonomiska skäl. Det går att ha is i magen och göra en förutsättningslös (!) utredning om lokalanpassningen.

Men det är bråttom att ge de nuvarande och blivande eleverna besked om vad som ska ske. Ansökningstiden till gymnasiet går ut den 15 februari. Så låt oss gemensamt ge eleverna en möjlighet att veta vad de väljer till då. Låt oss gemensamt ge gymnasieskolorna framtidstro, tillförsikt och arbetsro!

Det kan kanske också bidra till att reparera politikens skamfilade rykte.

Hans Holberg

Ledamot

Programnämnd barn och utbildning (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons