Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samhället ska minimera vargens påverkan

Annons

Varför ska jag underteckna min insändare med att jag är folkpartist då det jag skriver bygger på min erfarenhet som jägare och som före detta ordförande i Kumlakretsen?

Jag skriver inte med utgångspunkt som folkpartist och inte med någon partipiska vinande över mitt huvud, om du påstår det har du helt fel.

Du har helt rätt i att jag under en tid var ordförande i kretsen och du rovdjursansvarig, men du har aldrig reflekterat över att jag hade och har en mera tillmötesgående inställning till våra svenska rovdjur. Det kom bland annat fram vid ett årsmöte inom kretsen där medlemmarna uppmanades att rösta ja eller nej till vargen. Jag röstade ja till vargen den gången och gör det absolut ännu en gång om det blir aktuellt.

Att vara rovdjursansvarig innebär inte att du som representant har fått ett mandat att bestämma Kumlakretsens jägares inställning till svensk rovdjurspolitik. Din roll är mera att betrakta som en talesperson för hur det förhåller sig med rovdjuren inom kretsen och vilka problem som ibland dyker upp. Självklart får du också ha en åsikt då dina kunskaper inom jakt och viltvård är stora, men jag delar inte din negativa syn på vargen eller på de beslut som fattats av Sveriges riksdag. Beslutet om 200 vargar var när det togs, ett etappmål och intentionen har alltid varit att vargen ska ges möjlighet att etablera sig på många ställen i Sverige. Var, när och hur kan vi till viss del påverka genom olika beslut, men vargen vet vi av erfarenhet vandrar och etablerar sig på olika platser oavsett vad vi människor önskar och vill.

Varför påstår du, Rolf Gunnarsson, att vargstammen inte utvecklats i demokratisk anda? Är det bara för att du inte vill ha någon varg över huvud taget eller bara därför att regeringen fattar beslut som inte faller dig och jägareförbundet i smaken? Jag delar inte alltid regeringens uppfattning kring svensk rovdjurspolitik, men inser att den tar hänsyn till många olika viljeinriktningar, där jägarnas åsikt är en av många som beaktas.

Jag vet att vargen orsakar skador på tamdjur, jaktbart vilt och av vissa upplevs som farlig. Jag kan bara beklaga detta och samhället har en skyldighet att i möjligaste mån på lämpligt sätt försöka minimera vargens negativa påverkan.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons