Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på robotkirurgi

Annons
Robotkirurgi behövs. Örebro läns landsting bör satsa på robotkirurgi för operationer av prostatacancer. Många andra svenska landsting erbjuder det. Arkivbild: Per Knutsson

I samband med prostatacancer har robotkirurgi i tiotalet år varit vanligt förekommande i flera andra län i Sverige för att inte tala om att det i USA är den förhärskande operationsmetoden. De män som i Örebro län har diagnosticerats med prostatacancer och som har valt operation har inte haft robotkirurgi som en möjlighet på hemmaplan. De har då av landstinget hänvisats till andra sjukhus, som erbjuder den möjligheten. Det har naturligtvis inte varit tillfredsställande för den berörda och egentligen inte heller för landstinget och det av kostnadsskäl.

En så kallad robotprostat-ektomi kostar i storleksordningen 100 000 kronor. Detta samtidigt som det ligger i allas vårt intresse att möjligheten att utnyttja en modern teknik är viktig. Det senare gäller självklart ur patientens synpunkt men borde också vara i överensstämmelse med läkarkårens intresse. Här är det fråga om en operation som för patienten är mer riskfri och ger större möjlighet att undvika att påverka nervsystem kring prostatan.

Här i Örebro har vi numera också en läkarutbildning. De unga blivande läkarna bör rimligtvis ges all möjlighet i världen att utbilda sig i den modernaste teknik. Läkarkandidaterna bör i universitetets intresse erbjudas möjligheten till utbildning i kirurgisk robotteknik.

I landstingets budget för 2013 kommer det att finnas med investeringspengar för en robot. Ingenting i det här avseendet kan dock sägas vara verklighet förrän budgeten är klubbad och klar.

Vem som helst kan gå in på Karolinska sjukhusets hemsida och se att där finns det tre stycken operationsrobotar, som till största delen används för prostataoperationer till följd av prostatacancer. Den här tekniken gör det möjligt att skydda potensnerver och slutmuskeln på mycket mer precist sätt. På så sätt ger den här tekniken stora fördelar för undvikande av inkontinens och bibehållen erektionsförmåga. Ur sjukhusets synpunkt är det dessutom positivt att patienten i normalfallet kan gå hem redan påföljande dag. Självklart är det också en fördel för patienten.

Roboten kostar stora pen-gar, men sparar också i den andra änden såväl pengar som kroppsliga bekymmer. Färre komplikationer vid robotkirurgi.

Karolinska har nu opererat i storleksordningen 3 000 patienter för prostatacancer med robotkirurgi.

Vi vill med den här artikeln framhålla att vi i patientgruppen ser med största intresse att även USÖ snarast tar till sig denna moderna teknik och omedelbart startar utbildning i teknikens handhavande för de unga läkare som väljer urologi som sin specialitet. Här är det angeläget att framhålla, att när nu universitet äntligen har fått läkarutbildning, så måste man kunna bjuda kandidaterna på även utbildning enligt senaste rön.

Väntetiden innan roboten finns på plats måste användas för att fortbilda våra urologer, så att de kan fungera som lärare för övriga den dagen allt finns på plats. Hur organiseras det? Utnyttjas kunskapen som finns vid de sjukhus som redan har dessa robotsystem? Det lär finnas ett 15-tal i övriga Sverige.

Kjell LindblomOrdförande

Assar HörnquistSekreterare

T-Pro, föreningen för prostatacancerpatienter i Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons