Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukskrivningar i vården en jämställdhetsfråga

Vårdforskningens dag i Örebro den 16 oktober hade rubriken ”Det ska va gôtt att leva”, och forskare inom olika professioner inom hälso- och sjukvården, de flesta kvinnor, redovisade intressanta projekt med just det syftet.

Annons

Flera exempel visade hur kultur kan påverka livsandarna liksom hur modern teknik kan förbättra både inflytande och delaktighet för de äldre och deras anhöriga.

Mitt i all glädje över vad som görs inom vårdforskningen infinner sig en gnagande känsla. Varför fungerar det då inte bättre än det gör i till exempel kommunal äldrevård, trots att vi vet?

Många funderingar kring detta väcktes efter professor Agneta Yngves föredrag Måltidens betydelse för äldre.

Trots att vi känner till att äldre blir undernärda både på grund av att man serverar mat som inte väcker aptiten till att man serverar för lite mat till vissa grupper, så ändras inte rutiner.

Trots att vi vet att sällskap under måltiden både ger bättre aptit och livsglädje, tvingas många äldre som bor hemma att inta sin matlåda i ensamhet.

Få har möjlighet att få maten lagad på plats. Många av oss tar kanske en kvällsmacka nära sänggåendet, men på ett äldreboende serveras kanske inget mellan klockan 17 och klockan 8 dagen därpå.

Har då middagen bestått av en soppa, en halv smörgås och ett glas saft blir natten en svältperiod.

Samma dag läser jag att sjukskrivningarna bland kvinnor är 80 procent högre än bland män.

Största orsaken till sjukskrivning är psykisk ohälsa. Kan man se något samband mellan sjukskrivning och otillfredsställelse i arbetet?

När personalens kunskap säger ett och omständigheterna ett annat? Att behöva känna otillräcklighet över att inte kunna ge den omsorg man vet att den äldre behöver sliter hårt.

Detta är sedan länge ett känt problem inom vårdyrken, där de flesta är kvinnor.

Man kan naturligtvis se det hela som en resursfråga, men kanske det är dags att tydligare se det som ett jämställdhetsfråga där vårdforskningens resultat måste få större genomslag i vårdorganisation och personalutveckling.

Nora

Kommunal- och landstingspolitiker

Birgitta Borg (FP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons