Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna. Vänsterpartiet hotar rekrytering till Degerfors IF V-märkt fotbollskollaps

Annons
Kamp om bollen. Kwame Karikari, Degerfors IF vinner en duell mot en spelare i Brage i en match på Stora Valla. Men har fotbollen en framtid i Degerfors, frågar skribenten?Arkivbild: Håkan Risberg

För oss socialdemokrater har begreppen gemenskap och samverkan en stark och djup innebörd. Det gäller i varje sammanhang där ett samhälles och dess invånares bästa behöver tillgodoses. Där människor med glöd och vilja samverkar, skapas utveckling och framtidstro.

Det senaste valresultatet för Degerfors gav upphov till ett trendbrott i det här avseendet. På punkt efter punkt har den styrande majoriteten – läs Vänsterpartiet – valt den diamet-ralt motsatta vägen. Från samverkan till isolation.

Spannet är stort. Från länssamarbetet omkring kommunikationerna till det senaste i raden; gymnasiesamverkan mellan Karlskoga och Degerfors kommuner.

Inom vänstern anser man att tanken på ett gemensamt Möckelngymnasium¿blir för dyrt. Därför bryter man nu samarbetet. Avsikten sägs vara att omförhandla frågan. Det är emellertid svårt att se vilka fördelar en sådan omförhandling skulle kunna uppnå. Resultatet blir i stället att Degerfors fjärmar sig ytterligare mot den omvärld som vi trots allt är så beroende av för vår fortlevnad och överlevnad.

Kommunens majoritet säger i samma andetag att man har för avsikt att satsa ytterligare på en egen gymnasieskola där fotbollen får en starkare plats. Hur detta ska gå till är svårt att se.

En självständig gymnasieskola i Degerfors kommer att kräva avsevärt utökade resurser i förhållande till dagens omfattning. Det behövs fler lärare och övrig personal med kompetens inom de övriga studieområden som eleverna ska kunna erbjudas tillgång till. Därtill kommer behovet av mer lokaler för undervisning och administration etcetera. Den ekvationen är svår att få ihop.

Det finns i stället all anledning att höja rösten och varna för risken av en total kollaps, inte bara för skolan utan också för de konsekvenser ett sådant här förhållningssätt medför för kommunen i stort.

Våra gymnasieelever har redan möjlighet att välja studieort. Men i stället för att på ett ekonomiskt fördelaktigt sätt fördela kostnader för undervisning mellan stor och liten med möjlighet att påverka inom gymnasiets område, får kommunen stå för en nota som sannolikt blir större än den blivit inom ramen för samarbetet.

Det kommer inte längre att enbart gälla skolfrågor. Hela kommunen påverkas när redan ansträngda resurser ska fördelas. Lånevägen kommer inte heller att vara en framkomlig finansieringsväg.

Risken finns att man i stället för ett vinnande koncept förlorar hela stycket. Vad händer med fotbollen? Kommer vi i framtiden att kunna erbjuda en fotbollsutbildning överhuvudtaget? Ett brutet samarbete med Karlskoga öppnar för ishockeyn som ju är den dominerande lagidrotten där. Då kommer fotbollen snart att hamna i skuggan.

Vad säger Degerfors IF om det? I klartext kan vi konstatera att enbart i Degerfors finns ingen möjlighet att finna och fostra de talanger som ett elitlag av DIF:s kaliber behöver. Det skulle inte bli mycket över av det anrika laget i så fall då fotbollsgymnasiet är strategiskt viktigt för Degerfors IF:s plats i elitfotbollen.

På sikt hotas hela kommunens tillvaro av vänsterns isolationspolitik. För kortsiktiga eventuella vinster.

Vi socialdemokrater tror att det fortfarande går att bryta den nedåtgående spiralen. Men då måste det finnas en konsensus omkring arbetet med att bygga en hållbar kommunal verksamhet som inte baseras på populism och kortsiktighet. Ensam är aldrig stark.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons