Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solceller ett miljövänligt alternativ

Annons

Klimatarbetet måste öka tempo. Under förra mandatperioden ledde Miljöpartiet arbetet med klimatplanen för Örebro kommun. Kommunfullmäktige beslutade enhälligt om dess införande. Peter Dahlgren (S), skriver den 28 april om vikten av att koldioxidutsläppen nu minskar, något vi självklart välkomnar.

Miljöpartiet har lagt en motion i kommunfullmäktige om att införa en kommunal solcellspark. Solcellsparken bör drivas som en ekonomisk förening där privatpersoner och företag kan köpa solcellsandelar. Genom att koppla solcellerna till det allmänna elnätet kan alla få del av den miljövänliga el som produceras. Detta har med gott resultat provats i Sala och Heby kommun där över 180 andelar har köpts av privatpersoner och företag. Ett lysande sätt att tillverka förnybar el på.

Förra veckan fick Miljöpartiet ett nekande svar till en solcellspark av kommunens majoritet med Socialdemokraterna i spetsen. Det är tydligt att man talar med stora ord men väljer att göra lite. Samtidigt som man slår sig för bröstet i miljö- och klimatarbetet underlättar man för bil- och långtradartrafik. Gator har öppnats för biltrafik inne i centrala Örebro och fler är på gång. En uppställningsplats för långtradare ska byggas för 34 miljoner kronor och en stor lagerbyggnad på Örebro flygplats för 40 miljoner. Detta är inte vad vi kallar klimatarbete. Ni smeker med ena handen och slår till med en andra.

Kom ihåg att alla utsläpp är lokala. Vi måste ta krafttag för att vända den globala utvecklingen med högre temperaturer och förändrat klimat. Solcellspark är bara en början för att uppnå ett klimatsmart samhälle. Örebro kan göra skillnad om vi vill och vågar. Genom ökad andel långtradartrafik till ett industriområde i Örebro, som dessutom förmodas öka, sjunker knappast utsläppen av växthusgaser, de ökar.

Fredrik Persson

Ia MalmqvistMiljöpartiet de grönaÖrebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons