Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sorgens skimmer över midsommar

Annons

I den skiraste av tider, när försommaren är som allra vackrast och förväntan ligger i luften, är det som mest svårbegripligt att det nattsvarta kan förändra allt. De senaste dagarna och den gångna midsommarhelgen har fått ett sorgens skimmer. Två unga kvinnor har dödats, och nästan lika unga är de som misstänks för att ha tagit deras liv. Unga människor med hela livet framför sig har tystnat eller för alltid blivit märkta av det som har hänt. Det är svårt att förstå, så ofattbart sorgligt och så förtvivlat onödigt.

När sådant här händer berörs givetvis först och främst anhöriga och de som stod nära. Men för så många fler blir händelserna svåra att hantera. Och det gäller inte bara för de som finns på samma ort, utan också för dig och mig. Oftast söker vi förklaringar, vill försöka förstå. Och det allra svåraste är att acceptera att det ibland inte finns några rimliga svar.

Även för oss inom media är den här typen av händelser svåra. Vår uppgift är alltid att berätta så mycket vi vet, men ta hänsyn till dem som är inblandade. Som alltid när svåra brott sker sprids rykten med snabb fart. Inte minst via sociala medier på ett sätt som kan leda vilse. Vi publicerar inte förrän vi har uppgifter bekräftade från säkra källor och under de senaste dagarna har exempelvis polisen varit mycket förtegen, av utredningsmässiga skäl.

En av våra reportrar på plats beskrev hur de unga vännerna till flickan som dödades i Örebro på midsommarnatten skriker ut sin sorg men också ger varandra stöd. I såväl Askersund som i centrala Örebro har sörjande människor tänt ljus och lämnat vackra blommor. Vi bryr oss när det ofattbara sker, frågan är hur vi kan hjälpa varandra att hålla kvar den känslan.

I dag kan du chatta med Katrin Säfström om den senaste tidens uppmärksammade dåd. Chatten pågår klockan 9.30-10.30. Katrin Säfström kommer att svara på vad NA publicerar och inte publicerar kring de misstänkta morden.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons