Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska pass har blivit hård-valuta för människosmugglare

Annons
Ett svenskt pass.  En värdehandling som kan vara värd 80 000 kr på den illegala marknaden.Arkivfoto Hasse Holmberg /TT

Mellan 1990 och 2006 gick Sverige från att ha tre utanförskapsområden till att ha 156 stycken. I dessa områden har i praktiken bara hälften av de i arbetsför ålder sysselsättning. Efter 2006 stoppade man huvudet i sanden och slutade räkna ...

Totalt 177 000 svenska pass är anmälda försvunna i Sverige i dag. Över 60 000 pass ”försvann” under 2013. Kriminella människo-smugglare kan få upp till 80 000 kr för ett svenskt pass och gränspolisen vid Arlanda har flera fall i vec-kan där svenska pass som rapporterats stulna eller borttappade förekommer i människosmugglingsärenden.

När samma människa ”tappat bort” sitt pass och ansökt om nytt 20 gånger borde väl någon reagera och göra något. Varför finns det inga bestämmelser om detta när det är ett så stort problem?

Enligt Migrationsverket är det bara tio procent av de asylsökande som kommer till Sverige som har giltiga id-handlingar. 90 procent har alltså inga eller icke godkända handlingar. Migrationsverket kritiseras av polisen för att de är ”för dåliga på att utreda asylsökandes identitet.”

Varför inte göra som i Kanada och flera andra länder där det är den sökande som själv ska visa vem den är och lägga sina handlingar på bordet för att få sin ansökan prövad? Detta skulle hjälpa till att begränsa alla ogrundade asylansökningar, människosmuggling, trafficking och falska migrationsäktenskap.

Kommunerna saknar boendeplatser till det stora antal invandrare som kommer till Sverige och Migrationsverket tvingas hyra både slott och koja för att inhysa alla. Privata aktörer som driver asylboenden kan ta hutlösa priser för boenden där standarden på somliga håll är under all kritik!

Hyresgäster i lägenheter och pensionärer på äldreboenden tvingas i vissa kommuner flytta ut för att bereda plats åt nyanlända. Ungdomar tvingas bo kvar hemma under lång tid för det finns inte bostäder till dem heller.

Kommunerna blir nu även tvingade att ta emot ensamkommande flyktingbarn som många gånger inte är barn utan betydligt äldre. Boende för dessa ensamkommande har i vissa fall kostat upp till 15 816 kr per barn och dygn. Kostnaden för normalfallet varierar mellan 3 000–6 000 kr per barn och dygn. Samtidigt drar vi in på vård, skola och övrig omsorg för att det måste sparas pengar.

Etableringsreformen, där nu arbetsförmedlingen är ansvarig för att få ut nyanlända i jobb är ett totalt fiasko. Endast tre procent har fått jobb utan statliga subventioner. Nu har regeringen kommit med ännu ett kostsamt löfte om att de som befinner sig inom etableringsreformen ska få behålla sin etableringsersättning även när de har fått jobb. Detta är ett hån mot alla våra arbetslösa och sjukskrivna, där många har svårt att få ihop till mat och det nödvändigaste för att leva ett drägligt liv.

Tillsammans med vård, tandvård och mediciner för 50 kr till illegala invandrare är detta ännu en orättvis särbehandling i raden av diskrimineringar gentemot svenskar.

Skolor och bilar brinner, räddningstjänsten blir attackerad av stenkastande människor och får sin utrustning vandaliserad när de rycker ut till en del områden. Gängkriminaliteten är utom kontroll och människor skjuts ihjäl på öppen gata mitt på dagen. Folk vågar inte längre gå ut i städerna när det är mörkt ute och många känner sig inte längre hemma i sitt eget land.

När ska ansvariga inse att det inte håller att bara ta hit fler och fler människor när vi inte har platser eller ett värdigt mottagande för dem som redan är här?

Elin Jensen, Sverigedemokraterna, Östansjö

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons