Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige behöver fler lokförare och apotekstekniker

Annons

För Miljöpartiet de gröna är långsiktighet ett ledord som genomsyrar alla förslag och idéer och formar vår politik. Långsiktiga investeringar som skapar en energiförsörjning som är till 100 procent förnybar, satsningar på skola, utbildning och lärare ger våra unga bättre möjligheter. Gynnsamma villkor och bra förutsättningar för företagande ger fler arbeten.

Vi presenterar i vår budgetmotion i riksdagen förslag på införande av traineeplatser inom näringslivet och välfärden, ett sätt att ge unga arbetslösa en väg in på arbetsmarknaden.

De arbetsgivare som öppnar för traineeprogram för unga kommer inte bara att få nya krafter inom företaget utan även vara en del av lösningen på ett stort samhällsproblem. Vårt förslag är att arbetsgivarens lönekostnad sänks med 25 procent för arbetslösa under 26 år och som får en traineeplats. För en ung långtidsarbetslös blir nedsättningen 50 procent.

Samtidigt som vi har en rekordstor ungdomsarbetslöshet har företag i Sverige svårt att hitta arbetskraft med rätt kompetens. För att bättre matcha de ungas kunskaper mot arbetsmarknadens efterfrågan föreslår vi en satsning som ger arbetsförmedlingen större möjligheter än i dag att erbjuda korta arbetsmarknadsinriktade yrkesutbildningar för unga som gör dem anställningsbara.

Det handlar om utbildningar till yrken där behovet att anställa i dag är stort, som lokförare, apotekstekniker eller VVS-projektör.

Miljöpartiet föreslår 5 000 nya platser i yrkesutbildning och på yrkeshögskola för att möta detta behov.

Vi vill se en större möjlighet för lärare att utvecklas och fortbildas inom i sin yrkesroll. Vi föreslår åtgärder för ökad kvalitet inom äldreomsorgen. Personaltätheten behöver öka och personalen som tar hand om de äldre behöver ha lägst undersköterskekompetens. En satsning på mer personal i vården genererar nya jobb.

För de mest utsatta i vårt samhälle har de senaste årens förändringar i trygghetssystemen slagit hårt. Miljöpartiet har en politik för en fungerande och rättvis välfärd som omfattar alla.

Vi vill se en ny klimatlag som värnar om naturens resurser, på samma sätt som det finanspolitiska ramverket värnar statens finanser.

Grön ekonomisk politik skiljer sig från alla andra ideologier i fråga om tidsperspektivet och det långsiktiga ansvaret. Det känns bra att MP:s riksdagsmotion stämmer överens med MP Örebros budget 2012, ”Ansvar för framtiden”. Vi presenterar en budget med ett hållbart och ansvarsfullt perspektiv som ger fler unga en chans till jobb och en miljö- och klimatpolitik för framtiden.

Ia Malmqvist

Fredrik PerssonOppositionsråd Örebro kommun (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons