Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta makten över vattnet -Dammutrivningar hotar flera vattensystem i Region Örebro län

Annons
Snart kanske kanotfärder som denna är ett minne blott i Tiveden då vattendragen torrläggs.FOTO: GÖRAN HARTMAN

Tack till NA som i sakliga reportage från hela länet belyst de katastrofala följder som sjödammsutrivningar av länsstyrelsen i Örebro utsätter allt levande för.

Från Skagersholmsån i Finnerödja rapporterar Katarina Hanslep (11/8) att ån varit strypt på vatten av länsstyrelsen och att flodfåran är helt torrlagd. Myndighetens skötselansvar brister totalt här liksom vid alla drabbade och raserade sjösystem i länet.

Några exempel på detta är Hammarskogsån, Imälven, Bredsjöbäcken, Mullån, Fräsebäcken och Hammarbacksån.

Allt liv från småkryp till fågel, bäver och utter utplånas. Det är graverande maktmissbruk, närmast aktivism.

Vattenhandläggarnas ”naturvård” för fri fiskvandring förvandlar våra livgivande sjöar och vattendrag till stinkande diken med död fisk och musslor. Allt liv från småkryp till fågel, bäver och utter utplånas. Det är graverande maktmissbruk, närmast aktivism.

Vattnet är det viktigaste vi har. Utan vatten inget liv. I sin gästkrönika 2/7 skriver Per Eriksson, kommunstyrelsens ordförande i Askersund, att det är klart som korvspad att dammluckorna ska vara kvar.

Det är inte bara Tivedens vattensystem med sin inarbetade kanotled som hotas av kollaps. I vintras svämmade centrala Laxå över flera gånger på grund av inkompetenta åtgärder.

På gräsrotsnivå kan inte dammutrivningarna stoppas. Direktiv och ny lagstiftning måste komma uppifrån, men vi kan lyfta frågan med en gemensam upprorsrörelse kring makten över vattnet.

Det är modigt av Laxås socialdemokrater att lyfta vattenfrågorna mot rådande kompetensbrist. För S är detta en valfråga för att värna ekoturismen, hembygd, sin arbetarhistoria och naturmiljö för all framtid. De ser även området kring Tivedens kanotled som ett världsarv.

På gräsrotsnivå kan inte dammutrivningarna stoppas. Direktiv och ny lagstiftning måste komma uppifrån, men vi kan lyfta frågan med en gemensam upprorsrörelse kring makten över vattnet. Den finns redan i Västergötland, Småland och Värmland. Vi måste rösta fram politiker, både lokalt och på riksplan, som vill behålla våra livgivande vattensystem. Det finns inga lyckade exempel på sjöutrivningar.

Göran Hartman

en vän av Tiveden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons